Μέρισμα και αύξηση του χαρτοφυλακίου στα €212 εκατ. ανακοίνωσε η BriQ
Μέρισμα και αύξηση του χαρτοφυλακίου στα €212 εκατ. ανακοίνωσε η BriQ

Μέρισμα και αύξηση του χαρτοφυλακίου στα €212 εκατ. ανακοίνωσε η BriQ

Σε εξέλιξη η β' φάση συγχώνευσης με την ICI
Ειρήνη Θεοφανίδου
03.04.2024

Στην διανομή μερίσματος ύψους €3,7 εκατ. πρόκειται να προχωρήσει η BriQ Properties για τη χρήση του 2023 όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των αναλυτών της αγοράς.

Σύμφωνα με την CEO της εταιρείας Αννα Αποστολίδου η παραπάνω διανομή που φθάνει τα €0,1045 / μετοχή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης ορισμένων παραμέτρων της συγχώνευσης με την ICI. 

Η εξαγορά των 17 ακινήτων κατά την α' φάση του πρώτου μεγάλου deal του εγχώριου κλάδου των ΑΕΕΑΠ φέρνει την BriQ (συμφερόντων του ομίλου Φέσσα) σε πολύ υψηλότερο επίπεδο με αύξηση του μεγέθους της κατά 40%. Σημειώνεται ότι στην β' φάση της συγχώνευσης η εταιρεία θα αποκτήσει το 26% των μετοχών της Intercontinental International από το βασικό μέτοχο (Ajolico) της οικογένειας Χαλικιά, έναντι €10,2 εκατ και τέλος, θα απορροφήσει την ICI με έκδοση νέων μετοχών, το πιθανότερο έως το τέλος του 2024.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς το χαρτοφυλάκιο της BriQ θα έχει αξία €212 εκατ. από €149 εκατ. που είχε τέλος του 2023, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης τα έσοδα της από ενοίκια θα αυξηθούν κατά περίπου €6,4 εκατ. σε ετήσια βάση και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά στα €15,7 εκατ. Οσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου αυτό αποτελείται από αποθήκες σε ποσοστό 36%, γραφεία σε ποσοστό 23%, εμπορικά καταστήματα σε 19% και ξενοδοχεία σε 14%.

Τα μελλοντικά βήματα

Στην πώληση ακινήτων τα οποία, όπως χαρακτήρησε η κα. Αποστολίδου "δεν είναι στρατηγικά" μπορεί να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ΑΕΕΑΠ ενώ μελλοντικά εξετάζονται και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης όπως η έκδοση ομολόγου. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή του νέου κτιρίου γραφείων στην Καλλιθέα. Οπως είπε η CEO, το 50% του επενδυτικού σχεδίου των €6,3 εκατ. χρηματοδοτείται με σταθερό επιτόκιο 0,35% από το RRF, ενώ θα ολοκληρωθεί το 2025.

Παράλληλα, προχωρούν η επέκταση του κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο και η επέκταση του ξενοδοχείου Mr & Mrs White στην Πάρο το οποίο το καλοκαίρι του 2024 θα διαθέτει 61 δωμάτια και σουίτες.