Μέσα στους επόμενους μήνες η αποπεράτωση του ΣΜΑ στον Ελαιώνα
Μέσα στους επόμενους μήνες η αποπεράτωση του ΣΜΑ στον Ελαιώνα

Μέσα στους επόμενους μήνες η αποπεράτωση του ΣΜΑ στον Ελαιώνα

Ο Σταθμός θα εξυπηρετεί το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Αιγάλεω.
RE+D magazine
13.03.2023

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του Σταθμού Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής και αναμένεται να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αποκομιδή απορριμμάτων.

Το σημείο που γίνονται οι εργασίες επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης συνοδευόμενος από τον  Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχο, τον  Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλη, τον Αναπληρωτής Προϊστάμενο της Δ/νσης Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ Κ. Μνηματίδη και τον Δ/νοντα Σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας.

Το έργο εντάσσεται στη βασική υποδομή του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με προϋπολογισμό ύψους 13.440.366,39 ευρώ και κατασκευάζεται  στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής, σε οικόπεδο έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του ΕΔΣΝΑ.

Αν και η σύμβαση για την κατασκευή του έργου υπογράφτηκε στις 08.07.2019 από τις προηγούμενες διοικήσεις μεταξύ ΕΔΣΝΑ, Δήμου Αθηναίων και Αναδόχου, ωστόσο  είχε "κολλήσει" για χρόνια λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, με τις εργασίες να ξεκινούν τελικά τον Οκτώβριο του 2021 και πλέον εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, ώστε να επιτευχθεί η ολοκλήρωσή του, τους αμέσως επόμενους μήνες.

Πώς θα λειτουργεί ο νέος ΣΜΑ Ελαιώνα

Ο ΣΜΑ θα εξυπηρετεί το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Αιγάλεω. Η επιλεγείσα θέση του έργου χωροθετείται σε οικόπεδο έκτασης 19 περίπου στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ΕΔΣΝΑ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των Λ. Κηφισού και των οδών Αγ. Άννης και Σαλαμινίας στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής. Το οικόπεδο όπου χωροθετείται το έργο, διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αιγάλεω. Η ημερήσια δυναμικότητα του ΣΜΑ που προβλέπεται να κατασκευαστεί θα ανέρχεται στους 400 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων, στους 50 τόνους για τα ογκώδη απορρίμματα και στους 35 τόνους για τα πράσινα απορρίμματα.

Στον νέο ΣΜΑ στον Ελαιώνα θα υπάρχουν μεγάλα κοντέινερ συλλογής στα οποία θα αδειάζουν τα απορριμματοφόρα που συλλέγουν σύμμεικτα απορρίμματα από τις γειτονιές. Κάθε φορά που ένα κοντέινερ θα γεμίζει, θα μεταφέρεται στον ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η "επίσκεψη" στον ΧΥΤΥ εκατοντάδων απορριμματοφόρων, οπότε υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των δρομολογίων μέσα στην πόλη, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται καύσιμα και μειώνεται το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή του ΣΜΑ, προβλέπεται η υλοποίηση έργων πρασίνου, με στόχο την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής.

Το έργο υλοποιείται με τη μέθοδο Μελέτης – Κατασκευής της Εγκατάστασης και των λοιπών έργων η οποία περιλαμβάνει: (α) την εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης, της μελέτης Εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας, (β) την κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού, (γ) την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και µηχανολογικού εξοπλισμού, (δ) η θέση σε αποδοτική λειτουργία, τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου από τον ανάδοχο για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.