Μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ σε μη κράτη μέλη
 Μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ σε μη κράτη μέλη

Μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ σε μη κράτη μέλη

Άμεση πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια διεκδικεί ο ελληνικός Οργανισμός
RE+D magazine
12.05.2023

Άμεση πρόσβαση στην χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια χωρίς να περνάει μέσα από υπουργεία αναμένεται να αποκτήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα όταν εγκριθεί από την Κομισιόν ο φάκελος επάρκειας ανάληψης του ρόλου αξιολογητή Πυλώνων (Pilar assessment).

«Όπως ορίζεται στους δημοσιονομικούς κανονισμούς της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΕΑΤ κ. Γ. Ζαββός κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου περιοδικού RED -16o RED MEETING POINT- «το μέτρο αυτό καθιστά την HDB τον πρώτο ελληνικό χρηματοδοτικό Οργανισμό, ο οποίος θα έχει άμεση πρόσβαση στην χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» συνέχισε «μπορεί να αποφασίσει να αναθέσει σε εκτελεστικούς εταίρους καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Για να καταστούν επιλέξιμοι οι Οργανισμοί, πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και πρέπει να περάσουν αξιολόγηση των κύριων λειτουργιών τους από ανεξάρτητο ελεγκτή».

Επισήμανε μάλιστα ότι «πέρα από τα κονδύλια της τάξης των €500 δισ. που θα χρειαστεί η χώρα μας μέχρι το 2050 για την ενεργειακή, αλλά και την ψηφιακή μετάβαση, υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία για την επίτευξη των δύο παραπάνω στόχων θα χρειαστούν επενδύσεις αξίας €100 δισ.

«Για την Αναπτυξιακή τράπεζα», τόνισε ο πρώην υφυπουργός αρμόδιος για την εξυγίανση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα ήθελα να αναφερθώ στην δυνατότητα υποστήριξης της εξωστρέφειας, καθώς η αξιολόγηση πυλώνων δίνει στη χώρα μας ρυθμιστικό ρόλο τόσο στα Βαλκάνια όσο και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αναλαμβάνοντας τις χρηματοδοτήσεις και τις επενδύσεις, τις οποίες η Ένωση κάνει σε μη κράτη μέλη. 

«Έχουμε ένα δύσκολο τραπεζικό περιβάλλον με αυξήσεις επιτοκίων και περιπτώσεις ανεπάρκειας ακόμη και από Ελβετικά τραπεζικά Ιδρύματα. Το πώς θα καλύψουμε αυτό το τεράστιο κενό χρηματοδότησης είναι μια σοβαρή υπόθεση» συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης τελειώνουν μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια».

Ο κ. Ζαββός στάθηκε τέλος στο γεγονός ότι «εφόσον επιλεγεί ο ελληνικός Οργανισμός η ελληνική Αναπτυξιακή τράπεζα θα μπορεί να μπαίνει στα έργα συμπαρασύροντας και το αντίστοιχο ελληνικό οικοσύστημα, είτε στα δυτικά Βαλκάνια είτε στις χώρες της Μεσογείου γεγονός που ενισχύει πέρα από την εξωστρέφεια, τις διπλωματικές και πολιτικές τοποθετήσεις μας».