Μέσω WhatsApp οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο
Μέσω WhatsApp οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο

Μέσω WhatsApp οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο

Μεγάλη αύξηση των συναλλαγών εκτός αγοράς για συμφωνίες άνω του £1 εκατ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.01.2023

Η εφαρμογή WhatsApp έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των Λονδρέζων για αγορές και πωλήσεις ακινήτων σε μια δύσκολη εποχή για το βρετανικό real estate.

Οι πωλήσεις κατοικιών εκτός αγοράς αυξήθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, σύμφωνα με την εταιρεία Hamptons International, αντιπροσωπεύοντας περισσότερες από μία στις πέντε (22,3%) συναλλαγές, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί. Η άνοδος αυτή, λένε οι ειδικοί της αγοράς, συμπίπτει με μια περίοδο αναταραχής για την αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ανώτερος αναλυτής της Hamptons, David Fell, είπε ότι ορισμένοι πωλητές σήμερα καταφεύγουν σε νέους τρόπους αγοράς και πώλησης διακριτικά χωρίς να αφήσουν «ψηφιακό αποτύπωμα» και ενδεχομένως να βλάψουν τις μελλοντικές προοπτικές πωλήσεων.

«Οι πωλητές προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να δοκιμάσουν τι τιμές μπορούν να πιάσουν αθόρυβα χωρίς να αφήσουν ψηφιακό αποτύπωμα, ιδιαίτερα αν επέλεξαν να βγάλουν το σπίτι τους από την αγορά με σκοπό να προσπαθήσουν ξανά σε 6 ή 12 μήνες», είπε ο ίδιος.

Αλλά ο αριθμός σηματοδοτεί επίσης μια συνεχή αύξηση στις πωλήσεις ιδιωτικής ιδιοκτησίας τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ιδιωτικών ακινήτων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στο Λονδίνο από το 2018, όταν αποτελούσαν μόλις το 8,8% των ετήσιων συναλλαγών έναντι 21,2% το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία. Οι ιδιωτικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της περιόδου, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Οι ιδιωτικές πωλήσεις κατοικιών αξίας £1 εκατ. και άνω (1,2 εκατομμυρίων δολαρίων) αντιπροσώπευαν σχεδόν το 1/3 (32%) των συνολικών συναλλαγών πολυτελών ακινήτων της πρωτεύουσας το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το 29% κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την Hamptons.

Οι κτηματομεσίτες της Savills σημείωσαν ότι η «ανωνυμία» τέτοιων συναλλαγών εκτιμάται ιδιαίτερα από τους αγοραστές και τους πωλητές ακινήτων της τάξης των £20 εκατ – τόσο στο Λονδίνο όσο και στις γύρω κομητείες.

«Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 είδαμε τη συντριπτική πλειονότητα των πωλήσεων άνω των £20 εκατ να πραγματοποιούνται εκτός αγοράς», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Crispin Holborow, διευθυντής του The Private Office at Savills. Ο Τζέιμς Μάιερς, διευθυντής του prime κτηματομεσιτικού γραφείου Oliver James, με έδρα το Λονδίνο, είπε στο CNBC ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών συναλλαγών υψηλού επιπέδου πραγματοποιούνται επίσης μέσω εργαλείων ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp.