Μέτρα €4,336 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2022
Μέτρα €4,336 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2022

Μέτρα €4,336 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2022

RE+D magazine
04.05.2022

Νέο πακέτο μέτρων που συνολικά θα φθάσουν τα €4,336 δισ. (2,2% του ΑΕΠ) θα ληφθούν εφέτος για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, έναντι €991 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) πέρυσι.

Αυτό προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την κατανομή των κονδυλίων, προκύπτει ότι ποσό ύψους 3,614 δισ. ευρώ αφορά στις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο (οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης), ποσό 324 εκατ. ευρώ αφορά στις ενισχύσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά, ποσό 130 εκατ. ευρώ θα δοθεί για τις επιδοτήσεις για την αγορά καυσίμων, ενώ ποσό 90 εκατ. ευρώ είναι για την επιδότηση θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,1% (από 4,5% στον προϋπολογισμό) και του πληθωρισμού κατά 5,6% σε μέσα επίπεδα (από 0,8%). Ωστόσο, περιλαμβάνεται και ένα πιο δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, μία πιο απότομη και μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στα εμπορεύματα, θα οδηγούσε σε υψηλότερο πληθωρισμό κατά 2 μονάδες. Η αύξηση αυτή του πληθωρισμού, θα προκαλούσε απώλειες μίας μονάδας στην ανάπτυξη, 1,3 μονάδας στην ιδιωτική κατανάλωση, 1,7 μονάδας στις εξαγωγές και 2,2 μονάδων στις επενδύσεις.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, «η απρόβλεπτη πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα καθιστούν τον πληθωρισμό ως τον κορυφαίο κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η οικονομία». Προστίθεται δε, πως «είναι ξεκάθαρο ότι μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού το τρέχον έτος θα έχει υφεσιακό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ η ταχύτερη εξομάλυνση θα επιτρέψει μεγαλύτερο ΑΕΠ, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, χαρακτηριστική για την κρισιμότητα της πορείας του πληθωρισμού είναι η ανάλυση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, σύμφωνα με την οποία εάν ο πληθωρισμός είναι τελικά μικρότερος κατά μία μονάδα σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις, η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη κατά μισή μονάδα, ενώ υψηλότερες θα ήταν η ιδιωτική κατανάλωση (κατά 0,6 μονάδες), οι επενδύσεις (κατά 1,1 μονάδα) και οι εξαγωγές (κατά 0,8 μονάδες).