Πρόγραμμα ΣΔΙΤ για τα παλιά διαμερίσματα
Πρόγραμμα ΣΔΙΤ για τα παλιά διαμερίσματα

Πρόγραμμα ΣΔΙΤ για τα παλιά διαμερίσματα

Εξαιρετικά επιτυχημένο το πρόγραμμα "Σπίτι μου" τόνισε σε Συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Τι είπε για επενδύσεις στην Αθήνα και τα μέτρα για τον κλάδο των ακινήτων.
RE+D magazine
16.11.2023

Σημαντικό για την εγχώρια αγορά ακινήτων, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ το πρόγραμμα "Σπίτι μου" λέγοντας ότι "έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα και έχει σημασία τι κίνητρα θα δοθούν στους ιδιοκτήτες να τα επισκευάσουν και να τα ανοίξουν".

"Το πρόγραμμά «Σπίτι μου», το οποίο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, εξαντλήθηκε. Διότι τόσα χρήματα είχαμε. Θα δώσει τη δυνατότητα απόκτησης 10.000 σπιτιών από νέους, νέα ζευγάρια, με δανεισμό, ο οποίος είναι ουσιαστικά εξαιρετικά προνομιούχος. Επιδοτούμε με άλλα λόγια το επιτόκιο στο στεγαστικό δάνειο έτσι ώστε τελικά να πληρώνει λιγότερο από όσο θα πλήρωνε αν ενοικίαζε ένα αντίστοιχο σπίτι" είπε ο πρωθυπουργός.

"Τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά. Πώς θα βάλουμε περισσότερα διαμερίσματα στην αγορά. Πώς χρησιμοποιούμε μέχρι και το εργαλείο της golden visa. Ουσιαστικά έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά της. Τι κάνουμε με το Airbnb.. Αν χρειαστεί να κάνουμε κι άλλες παρεμβάσεις είμαι διατεθειμένος να τις συζητήσω. Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο πιστεύω θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί", είπε ο ίδιος.

Με τη μέθοδο ΣΔΙΤ

Ενα πρόγραμμα Σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα για να ξαναγίνουν τα διαμερίσματα σύγχρονα και στον αστικό κορμό της πόλης προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι "αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη το δουλεύουμε. Αν δείτε, παραδείγματος χάρη, το Δημόσιο μπορεί να εισφέρει τι; Το ακίνητο. Ο ιδιώτης θα εισφέρει το κόστος κατασκευής. Τι θα επιστρέψει σε εμάς; Κάποια σπίτια, κάποια διαμερίσματα, τα οποία θα μπορούσαμε να τα νοικιάσουμε σε τιμές οι οποίες να είναι πιο χαμηλές, για συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

Οι επενδύσεις

Για τις επενδύσεις που δρομολογούνται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. "Είναι κάτι το οποίο το κοιτάμε. Οι περιοχές στον Ταύρο, στον Βοτανικό, περιοχές οι οποίες αυτή τη στιγμή ήδη είναι κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις. Αλλά δεν πρέπει να είναι περιοχές οι οποίες να μην έχουν και κατοικία. Άρα τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Το πώς θα βάλουμε περισσότερα διαμερίσματα στην αγορά δίνοντας τη δυνατότητα σε κλειστά διαμερίσματα να μπορέσουμε να τα επισκευάσουμε.    
Πώς, ενδεχομένως, χρησιμοποιούμε μέχρι και το εργαλείο της Golden Visa. Η Golden Visa, έτσι όπως είχε δρομολογηθεί, ουσιαστικά έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητα της.
Αλλά, σκέφτομαι, γιατί να μην δώσουμε τη δυνατότητα απόκτησης Golden Visa σε όποιον αγοράζει ένα διατηρητέο με υποχρέωση να το επισκευάσει. Αυτόματα, κατευθύνουμε επενδυτικά κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων".

Τα Airbnb

Στο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί από το αρμόδιο υπουργείο υπόσχεται σημαντικές ρυθμίσεις στον τομέα των ακινήτων κυρίως στην επιχειρηματική δραστηριότητα Airbnb με τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον ξενοδοχειακό κλάδο. "Αν χρειαστεί να κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις, στοχευμένες στη βραχυχρόνια μίσθωση, είμαι διατεθειμένος να τις συζητήσω. Αναγνωρίζουμε, λοιπόν, το πρόβλημα, παρεμβαίνουμε σε πολλά επίπεδα, δεν είναι εύκολο να λυθεί αλλά πιστεύω ότι έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί από ό,τι ήμασταν μέχρι στιγμής".