Σύμφωνα με τον δείκτη PMI της S&P Global η ελληνική μεταποίηση διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 52,9 μονάδες, από τις 53,5 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με την S&P Global. Ενδείξεις υψηλότερες των 50 μονάδων σηματοδοτούν την παραμονή της μεταποίησης σε φάση ανάπτυξης.
Η S&P Global Market Intelligence υπογραμμίζει ότι υπάρχει σταθερή άνοδο των λειτουργικών συνθηκών των εταιρειών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Ο ρυθμός της συνολικής αύξησης ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2022 και συγκρίνεται ευνοϊκά με τον μέσο όρο που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.
Η Σ. Τζόουνς, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, σημείωσε ότι «οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα εξακολούθησαν να καταγράφουν ανάπτυξη σε όλο το εύρος του τομέα τον Αύγουστο, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν περαιτέρω. Οι εταιρείες επωφελήθηκαν από τη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης από πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού, η οποία στήριξε τη βελτίωση της απόδοσης του τομέα.
Οι προσπάθειες για την ανακούφιση της πίεσης που ασκούνταν στην παραγωγική ικανότητα με την ενίσχυση της απασχόλησης ήταν επιτυχείς, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών επέστρεψε σε επίπεδα συρρίκνωσης. Εν τω μεταξύ, οι αγορές εισροών εξακολούθησαν να αυξάνονται παρά τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών και την εκ νέου αύξηση του κόστους.
Ωστόσο, προς το παρόν, η πίεση που δέχονται οι τιμές των πελατών παραμένει υποτονική, δεδομένου ότι οι τιμές εκροών παρέμειναν και πάλι αυτόν τον μήνα αμετάβλητες σε γενικές γραμμές. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένεται να εξασθενήσει στο 3.8% το 2023».