Μικρή πτώση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Μικρή πτώση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
  Data Data

Μικρή πτώση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο

Ο δείκτης του ΙΟΒΕ εξασθένησε ελαφρά τον Μάρτιο, στις 109,2 μονάδες, από 111,5 μονάδες τον Φεβρουάριο.
RE+D magazine
03.04.2023

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διέκοψε την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών και υποχώρησε ελαφρά στις 106,8 μονάδες τον Μάρτιο από 107,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, όπως παρατηρεί το ΙΟΒΕ.

Σε ότι αφορά στη Βιομηχανία, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών εξασθένησε ελαφρά τον Μάρτιο, στις 109,2 μονάδες, από 111,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, στη δεύτερη πάντως υψηλότερη επίδοση του τελευταίου έτους.

Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώθηκε και το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε, αν και το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες διευρύνθηκε, έστω οριακά.

Πιο αναλυτικά:

α) Το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, εμμένει και διαμορφώθηκε στις -8 μονάδες από -6 μονάδες τον Φεβρουάριο με το 24% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 16% (από 15%) να αναφέρει το αντίθετο.

β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται θετικό στις +30 (από +29) μονάδες, με το 41% των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 11% μείωσή της.

γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύεται στις +5 μονάδες, με το 18% (από 14%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα.
Advertisement

δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν αποκλειστικά πτωτικές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια στις +22 (από +23) μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού υποχώρησαν αισθητά (-20 από -7 μονάδες), ενώ παράλληλα, οι προβλέψεις για εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν στις -3 μονάδες (από +2).

ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ελαφρά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +37 μονάδες από +34, με το 48% (από 45%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 11% (από 12%) μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά αντίθετα, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησε οριακά στις +9 (από +10) μονάδες, με το 23% (από 22%) των ερωτηθέντων να προβλέπει μείωσή τους.

στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 4,8 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αντίθετα να ενισχύεται στο 75,4%, από 72,9% τον Φεβρουάριο.

ζ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση υποχώρησε αισθητά στις +9 (από +16) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης να εξασθενεί στο 18% (από 23%), αλλά και ένα 9% (από 7%) να αναμένει μείωσή της.

η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών διατηρήθηκε στις +14, με το 24% (από 23%) να εξακολουθεί να αναμένει αύξηση τους.