"Mισογεμάτα" παραμένουν τα γραφεία
 "Mισογεμάτα" παραμένουν τα γραφεία

"Mισογεμάτα" παραμένουν τα γραφεία

Προβληματισμός στην αγορά ακινήτων
Ειρήνη Θεοφανίδου
26.09.2023

"Στασιμότητα" εξακολουθεί να επικρατεί στους χώρους εργασίας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Από την αρχή της πανδημίας, οι περισσότερες εταιρίες επέλεξαν να προωθήσουν την τηλεργασία η οποία στις μέρες μας "γύρισε" σε υβριδική εργασία με πολλές επιχειρήσεις κυρίως στις ΗΠΑ να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την "Ημέρα Εργασίας" για να φέρουν πίσω στα γραφεία τους εργαζόμενους. Ακόμη και μεγάλα ονόματα του επιχειρείν όπως η Google, η Meta, η Amazon και το Zoom που είχαν από την αρχή εκθειάσει την απομακρυσμένη εργασία προσπαθούν σήμερα να συγκεντρώσουν το προσωπικό τους στους φυσικούς χώρους γραφείων αφού αξιολογούν διαφορετικά τις επιδόσεις του. 

Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα ποσοστά παρουσίας στα γραφεία έχουν, πράγματι, αυξηθεί από το 2020, αν και ακόμη και η τελευταία ετήσια άνοδος κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου δείχνει τα όρια για το πόσα περισσότερα άτομα μπορούν να επιστρέψουν. Από την εβδομάδα από 6 έως 13 Σεπτεμβρίου 2023, στις 10 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ είναι περίπου στο 50% αυτού που ήταν πριν από την πανδημία, σύμφωνα με στοιχεία της Kastle Systems. Αυτό είναι σύμφωνο με τους αριθμούς από τις αρχές του τρέχοντος έτους, την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ σημείωσαν κατά μέσο όρο 50% ποσοστά συμμετοχής από την πανδημία.

Ποσοστό που είναι πολύ καλύτερο από το 25% τον Σεπτέμβριο του 2020, ή ακόμα και από το 34% του 2021. Αλλά είναι επίσης περαιτέρω απόδειξη ότι η δυναμική για να έρθουν περισσότεροι άνθρωποι στα γραφεία έχει φθάσει σε τέλμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

labor day.jpg

Σε "αλαλούμ" οι εργαζόμενοι

Από τον Μάιο, περίπου το 42% των επιχειρήσεων έχουν εντολή επιστροφής στο γραφείο, σύμφωνα με έρευνα της Gartner με 78 διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού, και το 39% να λέει ότι δεν έχει καμία συνέπεια για τη μη τήρηση των απαιτήσεων παρουσίας. Οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με πολύ διαφορετικές πολιτικές ανάλογα με τις εταιρείες, τους διευθυντές ή την τοποθεσία τους. Η Goldman Sachs Group Inc. θέλει το προσωπικό της πέντε ημέρες την εβδομάδα, η Walt Disney Co., τέσσερις ημέρες, ενώ οι Amazon, Google και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί τρεις. Τα υβριδικά προγράμματα είναι πλέον ο κανόνας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα μηνύματα για τα γραφειακά ακίνητα είναι μάλλον ζοφερά. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο McKinsey Global οι μετατοπίσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να διαγράψουν έως και 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια της αξίας των ακινήτων στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο έως το 2030.