Μισογεμάτα τα γραφεία στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις
Μισογεμάτα τα γραφεία στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Μισογεμάτα τα γραφεία στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Αυξάνεται η πληρότητα παραμένει ωστόσο σε μικρότερο το ποσοστό, σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.
Βάλια Πολίτη
16.11.2023

Το μέσο ποσοστό πληρότητας γραφείων στην Ευρώπη αυξήθηκε από 55% τον Φεβρουάριο του 2023 σε 57% τον Σεπτέμβριο του 2023, αρκετά λιγότερο από τον μέσο ποσοστό 70% πριν από την πανδημία σύμφωνα με την τελευταία έρευνα "European Office Occupancy Rates" της Savills*

Μεταξύ των περιοχών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βρίσκεται το West End του Λονδίνου, με αύξηση από 50% σε 62%, η οποία υποστηρίζεται από την αυξημένη ζήτηση ενοικιαστών για χώρους γραφείων σε τοποθεσίες μικτής χρήσης. Η Βαρσοβία σημείωσε επίσης αύξηση από 46% σε 55%, αντανακλώντας μεγαλύτερη ζήτηση για τοποθεσίες σε κεντρικές επιχειρηματικές περιοχές (CBD), και από εταιρείες τεχνολογίας που συνεχίζουν να προσφέρουν χώρο για υπομίσθωση.

european_office_occupancy_rates_by_city__q3_2023.jpg

Η Μαδρίτη (65%) ξεπέρασε το επιχειρηματικό κέντρο του Παρισίου (62%) στη θέση της αγοράς με το υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο πληρότητας γραφείων, με τις δύο πόλεις να υποστηρίζονται από το υψηλό ποσοστό κατοικιών στο κέντρο, καλές υποδομές μεταφορών και χαμηλότερο κόστος δημόσιας μεταφοράς. 

Η Στοκχόλμη παρέμεινε στο 60% πληρότητα, ενώ η Πράγα (52%), το Λονδίνο (50%) και το Δουβλίνο (48%) κατέγραψαν μικρή αλλαγή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέσα ευρωπαϊκά ποσοστά πληρότητας έχουν αυξηθεί όλες τις ημέρες, με την Τρίτη να είναι η πιο δημοφιλής ημέρα για εργασία στο γραφείο, με πληρότητα 64%. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι κάτοχοι θα πρέπει να διαχειριστούν τις διακυμάνσεις της πληρότητας, όπως αυτές διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Δεδομένης της προτίμησης για απομακρυσμένη εργασία τις Παρασκευές, η Savills δεν αναμένει τα ονομαστικά επίπεδα πληρότητας να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα και, επομένως, ο βαθμός μεταβολής της μέγιστης πληρότητας είναι μπορεί να αποτελέσει καλύτερο δείκτη για τον αντίκτυπο στη ζήτηση για χώρους γραφείων.

european_average_daily_occupancy_rates__q3_2023.jpg

Όσον αφορά το μέλλον, η εταιρεία συμβούλων αναμένει ότι τα μέσα ευρωπαϊκά ποσοστά πληρότητας γραφείων θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται γύρω στο 60%, καθώς οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι βρίσκουν μια ισορροπία που τους ταιριάζει. Πολλές επιχειρήσεις με έδρα στις ΗΠΑ πιέζουν τους υπαλλήλους τους να αυξήσουν την παρουσία στο γραφείο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, αν και οποιαδήποτε απόδειξη σημαντικής αύξησης παραμένει περιορισμένη. Αυτό αντανακλά μια σφιχτή αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες εξακολουθούν να επιδιώκουν να προσφέρουν ευέλικτους όρους για την προσέλκυση και τη διατήρηση προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, οι χρήστες συνεχίζουν να εντείνουν τη ζήτηση για καλά συνδεδεμένους, καλής ποιότητας χώρους γραφείων σε τοποθεσίες μικτής χρήσης, προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν υπαλλήλους. Εν μέσω καθυστερήσεων στον κατασκευαστικό τομέα και έλλειψης κτιριακού αποθέματος υψηλών προδιαγραφών, οι ένοικοι καταλήγουν να ανταγωνίζονται για τον καλύτερο χώρο, υποστηρίζοντας την πρωτογενή αύξηση των ενοικίων.

 

* Το τμήμα έρευνας της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Savills αναλύει τα ποσοστά πληρότητας γραφείων, με βάση τον μέσο αριθμό εργαζομένων ως ποσοστό της μέγιστης χωρητικότητας του γραφείου, κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης εβδομάδας για ένα δείγμα πλήρως ενοικιαζόμενων κτιρίων γραφείων που βρίσκονται στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή ( CBD) επιλεγμένων ευρωπαϊκών πόλεων. Τα δεδομένα βασίζονται σε Συστήματα Διαχείρισης Κτιρίων από το δίκτυο Savills European Property Management που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2023 και η συμμετοχή βασίζεται στην κάρτα πρόσβασης ενός χρήστη ανά ημέρα.


Πηγή: Savills