Η Merancy, αναπληρώτρια συνεργάτης στρατηγικής και αρχιτεκτονικής στην Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) των ΗΠΑ, εργάζεται στη Διεύθυνση Αποστολής Ανάπτυξης Συστημάτων Εξερεύνησης, και περιγράφει τη δουλειά της ως επικεντρωμένη στη «μεγάλη εικόνα του μέλλοντος» – καθορίζοντας τα πρώτα στάδια των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων του οργανισμού.
Η άμεση εστίαση της NASA για τις σεληνιακές αποστολές είναι η επιστημονική έρευνα, με το πρόγραμμα Artemis να προσγειώνει αστροναύτες στη Σελήνη το 2027 για πρώτη φορά μετά το Apollo 17 το 1972.
Αλλά καθώς ο οργανισμός σχεδιάζει για μακροπρόθεσμη διαμονή στο φεγγάρι, η Merancy βλέπει τις δυνατότητες για εμπορικές ευκαιρίες. «Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από το φεγγάρι είναι η επιχειρηματική υπόθεση της οικοδόμησης μόνιμης κατοικίας», δήλωσε η ίδια στο Dezeen.
«Μακροπρόθεσμα, μερικά από τα ερωτήματα μετατρέπονται σε: είμαστε εκεί για να κάνουμε εξόρυξη ή κάποιου είδους κερδοφόρο εγχείρημα - οπότε η εμπορική βιομηχανία θα έπαιρνε το προβάδισμα περισσότερο - ή είναι περισσότερο μια περιοχή επιστημονικού τύπου όπως η Ανταρκτική; "
«Αυτό προσπαθούμε να απαντήσουμε – τι μπορούμε να κάνουμε στο φεγγάρι;» συνέχισε εκείνη. «Ας ελπίσουμε ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εξετάζουμε πιο μόνιμες εμπορικές υποδομές, και αυτό είναι που ονομάζουμε διαρκή σεληνιακή εξέλιξη». Η Merancy βλέπει παραλληλισμούς μεταξύ των σχεδίων για την κατασκευή υποδομών στο φεγγάρι και των εξελίξεων που παρατηρούνται στις σκληρές συνθήκες της Ανταρκτικής.
Τα κτίρια για επιστήμονες στην πολική ήπειρο άρχισαν να εμφανίζονται γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα ως απλές κατασκευές που έμοιαζαν με καλύβες, αλλά μετά τη Συνθήκη της Ανταρκτικής το 1959 που καθιέρωσε την Ανταρκτική ως ήπειρο αφιερωμένη στην έρευνα, οι χώρες άρχισαν να χτίζουν τα δικά τους μόνιμα ερευνητικά κέντρα σχεδιασμένα από αρχιτέκτονες.
«Η Ανταρκτική είναι αυτό που προβλέπω ότι θα συμβεί στη Σελήνη μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες», δήλωσε η Merancy. «Το πιο κοντινό όραμα είναι μια διεθνής επιστημονική και τεχνολογική προσπάθεια, και στη συνέχεια μακροπρόθεσμα, ελπίζω να δω περισσότερους ανθρώπους να ταξιδεύουν στο φεγγάρι», συνέχισε.
«Πέρασαν δεκαετίες πριν η Ανταρκτική αποκτήσει μόνιμη κατοίκηση – αυτός είναι ο τύπος του σχεδίου δόμησης που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουμε».
Ωστόσο, οι πρώτες σεληνιακές κατασκευές δεν είναι πιθανό να μοιάζουν με κτίρια που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη Γη. Σύμφωνα με την Merancy, πρώτα θα αναπτυχθούν ρόβερ υπό πίεση, στα οποία μπορούν να ζήσουν οι αστροναύτες και να χρησιμοποιήσουν για να εξερευνήσουν τη σεληνιακή επιφάνεια. Στη συνέχεια, θα κατασκευαστούν μικροί βιότοποι με σχέδια που θα μπορούν να επεκταθούν σε μεγαλύτερους οικισμούς.
«Ο άμεσος στόχος μας είναι να αποκτήσουμε αρκετή υποδομή για να υποστηρίξουμε ένα πλήρωμα για 30 ημέρες, κάτι που φαίνεται ότι θα έχει επιτευχθεί την επόμενη δεκαετία, και από εκεί να αρχίσουμε να χτίζουμε».
Τα πρώτα ενδιαιτήματα που θα κατασκευαστούν στο φεγγάρι είναι πιθανό να έχουν κυλινδρικό σχήμα, παρόμοιο με τους διαστημικούς σταθμούς και τους πυραύλους, αλλά θα μπορούσαν να προστεθούν φουσκωτά στοιχεία καθώς μεγαλώνουν τα ενδιαιτήματα.
Η Merancy εξήγησε ότι ενώ η in-situ 3D εκτύπωση προσφέρει κάποιες δυνατότητες κατασκευής στο φεγγάρι, είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί για μονάδες υπό πίεση. Αντίθετα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μαξιλαριών προσγείωσης και προστατευτικών τοίχων.
Πολλές από τις κατασκευές που χτίζονται στο φεγγάρι θα μείνουν εκεί. Εξαιτίας αυτού, η βιωσιμότητα των μόνιμων κατασκευών και ο αντίκτυπός τους στο σεληνιακό τοπίο πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.
Η Merancy ελπίζει ότι αυτό που χτίζεται στο φεγγάρι ξεπερνά τα σεληνιακά σχέδια από προηγούμενες αποστολές, υπερβαίνοντας την απλή λειτουργικότητα για να έχει και ένα στοιχείο ομορφιάς.
«Αν κοιτάξετε πίσω στις αποστολές Apollo, όλα ήταν πραγματικά λακωνικά – η λειτουργικότητα ξεπερνούσε κάθε σχεδιαστική πτυχή», είπε ο Merancy.
Όταν, όμως θέλουμε οι κατασκευές να είναι βιώσιμες και μεγαλύτερης διάρκειας, χρειάζονται περισσότερες ανέσεις για το πλήρωμα, για ψυχολογικούς λόγους, τόνισε η Merancy. Επομένως, η προσθήκη χαρακτηριστικών για την ομορφιά θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερη προσοχή στο μέλλον, κατέληξε η ίδια.
Πηγή: Dezeen