Μονόδρομος οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων
Μονόδρομος οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων

Μονόδρομος οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων

Η δράση για το κλίμα δεν αφορά μόνο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών
Share Copy Link
RE+D magazine
18.08.2022

Οι πρωτοβουλίες για την αύξηση των χώρων πρασίνου και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας αποτελούν μέρος μιας πιο ολιστικής ατζέντας βιωσιμότητας που ξεπερνά την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εντός των πόλεων είναι κάτι περισσότερο από την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στα κτίρια. Η ενίσχυση της φύσης και η προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας είναι εξίσου σημαντική στην προσπάθεια δημιουργίας πιο βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων.

Καθώς οι πόλεις παλεύουν με τις συνέπειες της αστικοποίησης -όπως οι αστικές θερμονησίδες- και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -όπως η ξηρασία και οι ξαφνικές πλημμύρες-, ένα υγιές φυσικό οικοσύστημα μπορεί να μετριάσει αυτές τις επιπτώσεις δεσμεύοντας άνθρακα, παρέχοντας σκιά, αιχμαλωτίζοντας τα ύδατα απορροής και προστατεύοντας τις ακτές από τη διάβρωση.

Δήμαρχοι από 31 πόλεις, όπως το Λος Άντζελες, η Βομβάη, το Παρίσι, η Στοκχόλμη και το Σίδνεϊ, υπέγραψαν την Urban Nature Declaration των C40, υποσχόμενοι ότι το 30-40% της συνολικής δομημένης επιφάνειας της πόλης τους θα αποτελείται από πράσινους χώρους έως το 2030 και το 70% των κατοίκων θα έχει πρόσβαση σε πράσινους ή μπλε (υδάτινους) δημόσιους χώρους, σε απόσταση 15’ με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ενσωματώνουν πράσινες υποδομές, όπως πράσινους τοίχους και ταράτσες και υπαίθριους χώρους πρασίνου σε μια προσπάθεια προστασίας της βιοποικιλότητας.

Ωστόσο, η σημερινή λήψη αποφάσεων πρέπει να κοιτάξει πολύ πέρα ​​από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Υπάρχει μια ευκαιρία να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής καθώς και τα έσοδα από τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας πόλεις που είναι πραγματικά πιο βιώσιμες και πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Και αυτή η ανθεκτικότητα είναι που πρέπει να στοχεύσουν οι εταιρείες ακινήτων.

Οι κυβερνήσεις των πόλεων που αναπτύσσουν συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα έχουν ένα πλεονέκτημα στην προώθηση μεγάλης κλίμακας καινοτομίας, το οποίο μπορεί να προωθήσει τον αστικό σχεδιασμό σε άλλες πόλεις.

Οι πόλεις που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα είναι σε καλύτερη θέση να αναπτύξουν ισχυρά πλαίσια χρηματοδότησης, κίνητρα και δίκτυα εκπαίδευσης, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές σε επίπεδο πόλης. Επιπλέον, είναι αυτού του είδους οι συνεργασίες αυτές που θα ενθαρρύνουν τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν ενεργά στους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη.