Ο οίκος σημειώνει πως η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και αντιμετώπισε αποτελεσματικά την ενεργειακή κρίση, αναδεικνύοντας τη συνολική οικονομική της ανθεκτικότητα. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9% το 2022, έπειτα από 8,4% το 2021. Η ισχυρή ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στον πολύ ισχυρό τουρισμό, στην εγχώρια κατανάλωση και στις επενδύσεις.
Για τα επόμενα χρόνια εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 1,8% το 2023 και το 2024, ενώ σημειώνει πως το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 162% του ΑΕΠ το 2023 και θα υποχωρήσει χαμηλότερο του 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2026.
Βασικός παράγοντας που οδήγησε στην αλλαγή των προοπτικών σε θετικές από σταθερές είναι η προοπτική μια περιόδου υψηλότερης ανάπτυξης από την περασμένη δεκαετία, εν μέρει λόγω των βελτιώσεων στην διακυβέρνηση και στην αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων του οικονομικού και τραπεζικού τομέα που όπως σημείωνει ο οίκος αξιολόγησης αποδίδουν καρπούς.
Σε συνδυασμό με μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας θα υποστηρίξουν μια υψηλότερη αξιολόγηση. Επιπλέον το δανειακό βάρος της κυβέρνησης παραμένει πολύ υψηλό και για να μειωθεί περαιτέρω αλλά και να επιστρέψει η Ελλάδα στην χρηματοδότηση από τις αγορές απαιτείται η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πάρα πολύ καιρό.