Μουσείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες από το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG
Μουσείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες από το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG

Μουσείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες από το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG

Το Μουσείο βρίσκεται στην Oksbol της Δανίας στα κτίρια δυο πρώην νοσοκομείων.
RE+D magazine
20.07.2022

Δύο πρώην κτήρια νοσοκομείων, συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ, συνέδεσε το αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group (BIG) με μια καμπυλωτή προέκταση με χάλυβα corten για να δημιουργήσει στην Oksbøl της Δανίας ένα μουσείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες.

Επενδυμένη με ατσάλι Corten, η κατασκευή δένει αρμονικά μαζί με τα κόκκινα τούβλα των κτιρίων του πρώην νοσοκομείου. Κατά την είσοδο ένας κυρτός γυάλινος τοίχος από το δάπεδο μέχρι την οροφή αποκαλύπτει τη θέα της καταπράσινης αυλής και του δάσους  όπου ήταν ο προσφυγικός καταυλισμός.

Η αυλή αφήνει το φως να ρέει στην είσοδο που λειτουργεί ως λόμπι ή χώρος προσωρινής έκθεσης.

«Το Refugee Museum of Denmark εξερευνά ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας και ένα θέμα που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με εκατομμύρια πρόσφυγες να εκτοπίζονται από τα σπίτια τους σήμερα. Σχεδιάσαμε ένα αρχιτεκτονικό πλαίσιο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν - με ένα νέο κτήριο απευθείας μορφοποιημένο από τη σχέση του με τα ιστορικά κτήρια νοσοκομείων καταυλισμού προσφύγων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει ο ιδρυτής του γραφείου, ο Bjarke Ingels.

Ο καταυλισμός στη δυτική Δανία φιλοξένησε κάποια στιγμή 35.000 ανθρώπους, έχοντας γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.