Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξέπληξε προ ημερών τις αγορές ανακοινώνοντας σχέδια για μείωση ορισμένων επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων. Μάλιστα, μετά την είδηση αυτή οι μετοχές στο χρηματιστήριο εκτινάχθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.
Η κίνηση μπορεί να σηματοδοτήσει «την αρχή του τέλους του μεγαλύτερου αποπληθωριστικού σερί της Κίνας από το 1999», δήλωσε σε σημείωμα ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη εταιρεία Macquarie. Η χώρα παλεύει με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση.
«Η πιο πιθανή πορεία προς τον πληθωρισμό, κατά την άποψή μας, είναι μέσω των δημοσιονομικών δαπανών για τη στέγαση, που χρηματοδοτούνται από τον ισολογισμό της PBOC», είπε, τονίζοντας ότι απαιτείται περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, εκτός από τις παραπάνω προσπάθειες για την ενίσχυση της στεγαστικής αγοράς.
«Θα χρειαστούμε σημαντική στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής για να δούμε υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της CNY», δήλωσε ο Edmund Goh, επικεφαλής του κινεζικού σταθερού εισοδήματος στην abrdn. Αναμένει ότι το Πεκίνο πιθανότατα θα ενισχύσει τη δημοσιονομική τόνωση λόγω της αδύναμης ανάπτυξης. «Το χάσμα μεταξύ των αμερικανικών και των κινεζικών επιτοκίων βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι αρκετά μεγάλο ώστε να εγγυάται ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα τα επιτόκια των ΗΠΑ να πέσουν κάτω από αυτά των Κινεζικών τους επόμενους 12 μήνες», είπε ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι «Η Κίνα μειώνει επίσης τα επιτόκια».
Η διαφορά των ομολόγων
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Κίνας αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι προσδοκίες της αγοράς για ανάπτυξη στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν αποκλίνει. Για χρόνια, η κινεζική απόδοση διαπραγματευόταν πολύ πάνω από αυτή των ΗΠΑ, δίνοντας στους επενδυτές ένα κίνητρο να "ποντάρουν" τα κεφάλαιά τους στην ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία έναντι της βραδύτερης ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Το σκηνικό αυτό, όμως, άλλαξε τον Απρίλιο του 2022. Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed οδήγησαν τις αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων να "σκαρφαλώσουν" πάνω από τις κινεζικές αντίστοιχες για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η τάση συνεχίστηκε, με το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ΗΠΑ και της Κίνας να διευρύνεται ακόμη και μετά την απόφαση της Fed να μπει σε έναν κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής την περασμένη εβδομάδα.