Ν. Κουλοχέρης (Γεν. Γραμμ. Οικονομικής Πολιτικής): Έρχονται μέτρα για την αγορά των ακινήτων
Ν. Κουλοχέρης (Γεν. Γραμμ. Οικονομικής Πολιτικής): Έρχονται μέτρα για την αγορά των ακινήτων

Ν. Κουλοχέρης (Γεν. Γραμμ. Οικονομικής Πολιτικής): Έρχονται μέτρα για την αγορά των ακινήτων

Δημιουργεί υπόβαθρο με νέα μέτρα που διευκολύνουν τον κλάδο τόνισε κατά την διάρκεια του 15ου RED Business Forum.
RE+D magazine
10.05.2022

"Υπόβαθρο με μέτρα για να προσπαθήσει να διευκολύνει την αγορά των ακινήτων" δημιουργεί η κυβέρνηση αφού όπως τόνισε κατά την διάρκεια του 15ου RED Business Forum ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ, Νικόλαος Κουλοχέρης "πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο για την ελληνική οικονομία ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επίσης "ατμομηχανή" της, τον τουρισμό".

Οπως είπε ο Γεν. Γραμματέας η Ελλάδα και ο κλάδος των ακινήτων δεν επηρεάσθηκε από το πολύ κακό κλίμα που δημιουργήθηκε σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας αλλά και του πολέμου. Κι αυτό γιατί η χώρα έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες όπως την γεωγραφική της θέση αλλά και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές (βλ. τουρισμός) που την βοηθούν. "Παρά τις πρωτόγνωρες, λοιπόν, συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να κρατήσει όρθια τη χώρα και την οικονομία προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις, τάση που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα" είπε ο κ. Κουλοχέρης.

Μεταξύ άλλων, στάθηκε στις διοαρθρωτικές αλλαγές αλλά και στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών υπογραμμίζοντας για το άμεσο μέλλον ότι "αν και κανείς δε μπορεί να προβλέψει την πορεία ενός πολέμου και αν δεν δούμε ακόμη πιο δυσμενείς καταστάσεις που προφανώς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές των α' υλών και ανεβάζουν το κατασκευαστικό κόστος, η αγορά των ακινήτων θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί επωφελούμενη και από τα επιμέρους μέτρα (φοροελαφρύνσεις, γονικές παροχές, κίνητρα για επενδύσεις κ.ά.) που προωθεί η κυβέρνηση".

Ψήφος εμπιστοσύνης στο real estate

Ο Γεν. Γραμματέας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση "πιστεύει" στον κλάδο των ακινήτων και όπως είπε χαρακτηριστικά "αν δεν δώσεις ανάσα στο ακίνητο δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας που είναι συνδεδεμένοι. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία". Οπως είπε ο κ. Κουλοχέρης, η πανδημία "έκλεισε" ουσιαστικά την αγορά, όμως αποδείχθηκε ότι μέσα από μια συνετή πολιτική του "καλού νοικοκύρη" τα κατάφερε.

"Είναι σημαντικό να βλέπεις μια τόσο μικρή χώρα σε ένα τόσο ασταθές οικονομικό περιβάλλον να μπορεί να στέκεται στην αγορά να διατηρεί μια υπόσταση στα δημοσιονομικά της που να μην δημιουργεί κινδύνους και αβεβαιότητα. Ωστόσο, δεδομένων και των γεωπολιτικών εξελίξεων μπορεί να υπάρξει μια κάμψη σε κάποιους επιμέρους κλάδους το επόμενο διάστημα κι αυτό εξαιτίας των ανατιμήσεων" είπε στο 15ο RED Business Forum.

Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο εξορθολογισμός της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, αλλά και τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.


"Πράσινη μετάβαση"

Ο κ. Κουλοχέρης, συμμετέχει μεταξύ άλλων, στην Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση που αποτελεί μια σύμπραξη του υπουργείου, των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών, του ιδιωτικού και τραπεζικού τομέα και των ακαδημαϊκών στο κρίσιμο αυτό εγχείρημα.

Η ομάδα είναι υπεύθυνη για:

- Την ανάδειξη των ενδεδειγμένων βιώσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και οικονομικών πολιτικών για την πράσινη μετάβαση της πραγματικής οικονομίας, με ιδιαίτερη αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Την αποτελεσματική συμβολή της δημοσιονομικής πολιτικής και της εκδοτικής στρατηγικής του Δημοσίου, προκειμένου να επιτευχθεί η περαιτέρω κινητοποίηση πόρων για την πράσινη μετάβαση, με ταυτόχρονη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

- Να διασφαλιστεί ότι η πράσινη οικονομική μετάβαση της χώρας, θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας, καθώς και εργαλείο ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας.