Νέα αεροπορική συμφωνία Ελλάδας-Μογγολίας
Νέα αεροπορική συμφωνία Ελλάδας-Μογγολίας

Νέα αεροπορική συμφωνία Ελλάδας-Μογγολίας

Το κείμενο της Συμφωνίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στις εταιρείες των συμβαλλόμενων μερών να αποκτούν δικαίωμα κίνησης από προς όλα τα σημεία της επικράτειας.
RE+D magazine
24.08.2023

Διμερής Αεροπορική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Μογγολίας υπεγράφη μεταξύ του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Μογγόλου Υπουργού Μεταφορών, Byambatsogt Sandag, παρουσία της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου και του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Η Μογγολία είναι μία χώρα γεωστρατηγικής σημασίας, μέλος του ΟΑΣΕ, συνδεδεμένη με την ΕΕ μέσω Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Επειτα από πολύχρονες διπλωματικές διαβουλεύσεις, υπογράψαμε Διμερή Αεροπορική Συμφωνία, η οποία, μετά και την κύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα προσδώσει δυναμική για περαιτέρω οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών στον τομέα των αερομεταφορών. 

Το κείμενο της Συμφωνίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στις εταιρείες των συμβαλλόμενων μερών να αποκτούν δικαίωμα κίνησης από προς όλα τα σημεία της επικράτειας των συμβαλλόμενων μερών, καθώς και όλα τα ενδιάμεσα και πέραν αυτών σημεία.

Η Διμερής Αεροπορική Συμφωνία έρχεται να ενισχύσει το διμερές συμβατικό πλαίσιο Ελλάδας-Μογγολίας και να απελευθερώσει το δυναμικό των διμερών μας σχέσεων. Είχε προηγηθεί η υπογραφή Συμφωνίας για άρση θεωρήσεων στα διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια και η σύναψη Μνημονίου Τουριστικής Συνεργασίας, η κύρωση του οποίου ολοκληρώθηκε από ελληνικής πλευράς το 2022 και έχει, πλέον, τεθεί σε ισχύ.