Από τις 29 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε, από την περιοχή της Τούφας, μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων. Στις περιοχές όπου ολοκληρώνεται η ενημέρωση των πολιτών, θα αρχίζει το «άπλωμα» των καφέ κάδων. Σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο δρομολόγιο συλλογής του καφέ κάδου. Δεδομένου ότι 40% περίπου των στερεών αποβλήτων του Δήμου, δηλαδή 16.000 τόνοι ετησίως, είναι τροφικά απόβλητα, η εκτροπή τους από την ταφή (ΧΥΤΑ) αφενός θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου θα ελαφρύνει το Δήμο από τα δυσβάσταχτα πλέον τέλη ταφής.
Τα οφέλη
Η χωριστή διαλογή στην πηγή με το σύστημα των καφέ κάδων, δημιουργεί πολύτιμη πρώτη ύλη για ● παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ)
● παραγωγή ενέργειας (βιοκαύσιμα) και άλλων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, όπως κατέδειξε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think, το οποίο υλοποίησε, τα προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το ΕΜΠ.
Σημειώνεται ότι στον καφέ κάδο ρίχνουμε όλα τα τροφικά απόβλητα που παράγονται κατά την προετοιμασία των φαγητών καθώς και τα υπολείμματα από τα γεύματα και χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας.
Τι πετάμε στον καφέ κάδο
Δημητριακά, ρύζι, άλευρα ● υπολείμματα τροφών, αποφάγια ● υπολείμματα και φίλτρα καφέ, φακελάκια τσάι ● κρέας, ψάρι, ζωικά προϊόντα ● λαχανικά ● φρούτα, φλούδες φρούτων ● χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες ● γαλακτοκομικά ● τσόφλι αυγού, κουκούτσι ελιάς ● ξηροί καρποί και περιβλήματα ● στάχτη από τζάκι ● κλαδάκια, φύλλα, χώμα, γκαζόν, πριονίδι