Nέα οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων
Nέα οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων

Nέα οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων

Η εφαρμογή της από τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ξεκινήσει το 2026
Share Copy Link
RE+D magazine
13.03.2024

Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την νέα Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (Energy Performance of Buildings Directive EPBD), της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων και για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών, είχαν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η συμφωνία κατευθύνει τα χρήματα της ΕΕ σε ανακαινίσεις, δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση ανακαίνισης για λιγότερο εύπορα νοικοκυριά και ενισχύει την προστασία των ενοικιαστών. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαn υπέρ της έγκρισης του οριστικού νόμου με πλειοψηφία 370 ψήφων υπέρ, 199 ψήφων κατά και 46 αποχές.

Τι προβλέπει η νέα οδηγία

Η EPBD θα εκσυγχρονίσει το κτιριακό απόθεμα της Ευρώπης με την εισαγωγή προτύπων ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης ή (Minimum Energy Performance Standards -MEPS) για τη σταδιακή βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης με την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα πρότυπα θα εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη σε κτίρια του μη οικιστικού τομέα, όπως γραφεία ή νοσοκομεία, ενώ θα μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στον οικιακό τομέα, μεταξύ άλλων μέτρων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν υποχρεώσεις ανακαίνισης για μεμονωμένους ιδιοκτήτες σπιτιού.

Τόσο στις κατοικίες όσο και στον μη οικιστικό τομέα, η δράση θα ξεκινήσει με τα κτίρια που σπαταλούν την περισσότερη ενέργεια, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι που ζουν στα πιο κρύα και υγρά σπίτια στην Ευρώπη θα είναι πρώτοι στη σειρά για να επωφεληθούν από τα νέα πρότυπα. Για την υποστήριξη των ιδιοκτητών κτιρίων και για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και ενοικιαστών, θα θεσπιστούν χρηματοδοτικά μέτρα, και υπηρεσίες πληροφόρησης (όπως One-Stop-Shop) πριν από την εφαρμογή των προτύπων.

Στόχοι μείωσης των εκπομπών

Από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές ορίζεται για το 2028. 

Εξαιρούνται τα αγροτικά κτίρια και τα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς 

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη κατά πόσο ένα κτίριο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε όλη τη διάρκεια ζωής του, συνυπολογίζοντας όλα τα δομικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, από την παραγωγή μέχρι και την απόρριψή τους.

Όσον αφορά τις κατοικίες, τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα για να μειώσουν τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 16% μέχρι το 2030 και κατά τουλάχιστον 20 22% μέχρι το 2035.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και να εξασφαλίσουν ότι έως το 2030 θα ανακαινιστεί το 16% και έως το 2033 το 26% των μη οικιστικών κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση.

Μέχρι το 2030 όλες οι καινούριες κατοικίες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα δημόσια και μη οικιστικά κτίρια, αλλά μόνο εφόσον κάτι τέτοιο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ανάλογα και με το μέγεθος του κάθε κτιρίου.

Από το 2025 θα απαγορεύονται οι επιδοτήσεις για αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων. Θα μπορούν, ωστόσο, να συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα για υβριδικά συστήματα θέρμανσης με σημαντικό μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας, όπως αυτά που συνδυάζουν λέβητα με ηλιακή θερμική εγκατάσταση ή με αντλία θερμότητας.

Η εφαρμογή του από τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ξεκινήσει το 2026. Τα πρώτα National Building Renovation Plan (NBRP) θα πρέπει να παραδοθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα τέλη του 2025.

Η οδηγία που εγκρίθηκε από το ΕΚ θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, προκειμένου να γίνει νόμος.