Νέα πνοή στο εμβληματικό ακίνητο του "Αττικόν"
Νέα πνοή στο εμβληματικό ακίνητο του "Αττικόν"

Νέα πνοή στο εμβληματικό ακίνητο του "Αττικόν"

Νεοσύστατη εταιρεία του Γιάννη Περρωτή έχει αναλάβει να βρει τη βέλτιστη λύση
Share Copy Link
RE+D magazine
07.11.2023

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την αποκατάσταση των ιστορικών κινηματογράφων Αττικόν και Απόλλων που έπεσαν «θύματα» καταστροφής και βανδαλισμών μετά τις διαδηλώσεις του 2012. Νεοσύστατη εταιρεία του Γιάννη Περρωτή έχει αναλάβει να βρει τη βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση του εμβληματικού ακινήτου που μεταξύ άλλων στεγάζει τις δύο διατηρητέες -κατά χρήση- κινηματογραφικές αίθουσες.

Πρόσφατα η διοίκηση του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου Ευταξία, προχώρησε σε συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης αναθέτοντας στην εν λόγω εταιρεία την υποχρέωση να αναζητήσει την βέλτιστη λύση αποκατάστασης και αξιοποίησης του επί της επι της οδού Σταδίου και σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Συντάγματος, ιστορικού συγκροτήματος. 

Όπως αναφέρει ο κ. Περρωτής «Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας με σεβασμό στις λειτουργίες και στον σημαίνοντα ρόλο του για την Αθήνα». Και συνέχισε: «ανεξάρτητα από τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπολειπόμενου Συντελεστή Δόμησης, πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η αποκατάσταση και η απόδοση στην πόλη του εμβληματικού κτιρίου και των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών".

Στο οικοδομικό τετράγωνο των 3 στρ  που περικλείεται σήμερα από τις οδούς Σταδίου, Ι. Παπαρρηγόπουλου, Χρήστου Λαδά και Παρνασού έχουν κατασκευαστεί κτίρια περίπου 6.000 τμ μεταξύ των οποίων τα δύο παλαιότερα επί της Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7 στα οποία στεγάζεται το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία: Το «Παλαιό Παλάτι», του Όθωνα και Αμαλίας στην Ι. Παπαρρηγοπούλου 5 και το κτίριο στην Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, που φιλοξένησε τα μέλη της οικογένειας Κωνσταντίνου Σταματίου Βούρου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ιδρυτής του Μουσείου, Λάμπρος Ι. Ευταξίας.

Οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι καταλαμβάνουν περίπου 2.000 τετραγωνικά μέτρα. Το «Αττικόν» σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Eρνστ Τσίλλερ, για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου, οικοδομήθηκε ανάμεσα στα έτη 1870- 1881. 

Το διώροφο κτίριο που βρίσκεται επί της Σταδίου 19-21, στη διασταύρωση με τη Χρήστου Λαδά, είναι προϊόν πολλών διαδοχικών φάσεων.

Μεταξύ των ετών 1914-1920 πραγματοποιήθηκε μια σημαντική επέμβαση, σε μια από τις πρώτες εφαρμογές οπλισμένου σκυροδέματος στην Αθήνα. 

Η δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα «Απόλλων» δημιουργήθηκε στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ εκεί εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της «Σκούρας Φιλμς» που έχει την διαχείριση των αιθουσών μέχρι και σήμερα και τα καταστήματα Ε. Ζολώτα, Γερ. Βασιλόπουλου και «Studio Costa Boda». 

Τα σενάρια για την ανάπλαση 

Στα εξεταζόμενα σενάρια περιλαμβάνονται από την απλή αποκατάσταση των κτιρίων όπως ακριβώς ήταν πριν την πυρκαγιά της 12ης Φεβρουαρίου 2012 χωρίς την κατασκευή νέων μέχρι την περαιτέρω ανάπτυξη του, καθώς βάσει ΣΔ υπάρχει δυνατότητα προσθήκης επιπλέον 6.000 τμ με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου. Βασική προυπόθεση να μην θιγεί στο ελάχιστο η επί της οδού Σταδίου πρόσοψη η οποία είναι διατηρητέα.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται η δυνατότητα πριν ξεκινήσει η ολική ανάπλαση του συγκροτήματος να αποκατασταθεί η λειτουργία των δύο κινηματογράφων οι οποίοι παρόλο που έμειναν άθικτοι από τη φωτιά έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από βανδαλισμούς καθώς τα μέτρα φύλαξης τους είναι υποτυπώδη.