Νέα "σελίδα" στην κατάρρευση του ομίλου Evergrande
Νέα "σελίδα" στην κατάρρευση του ομίλου Evergrande

Νέα "σελίδα" στην κατάρρευση του ομίλου Evergrande

Βρίσκεται «υπό κράτηση» ο επικεφαλής της θυγατρικής της εταιρείας στον κλάδο του αυτοκινήτου.
RE+D magazine
08.01.2024

Ο επικεφαλής εταιρείας που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θυγατρικής του Evergrande, ομίλου του τομέα των ακινήτων τα αστρονομικά χρέη του οποίου απασχολούν συχνά την επικαιρότητα, τελεί «υπό κράτηση», ανακοίνωσε η ίδια εταιρεία αναστέλλοντας προσωρινά τη διαπραγμάτευση της μετοχής της στο χρηματιστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λιου Γιονγκτζουό «τέθηκε υπό κράτηση» διότι «τον βαραίνουν υποψίες πως διέπραξε παραβιάσεις» της νομοθεσίας στην Κίνα, ανέφερε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, η εταιρεία Evergrande NEV σε ενημερωτικό δελτίο που απηύθυνε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η εταιρεία, η οποία ζήτησε το πρωί να ανασταλούν οι αγοραπωλησίες της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε πως η διαπραγμάτευση της μετοχής της θα ξανάρχιζε μετά το μεσημέρι. Όταν ιδρύθηκε, το 2019, η Evergrande NEV διαβεβαίωνε πως υπολόγιζε ότι μέσα σε «τρία ως πέντε χρόνια» θα γινόταν «η ισχυρότερη» κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Όμως οι περιπέτειες της μητρικής εταιρείας, του ομίλου ακινήτων Evergrande, έθεσαν υπό σοβαρή αμφισβήτηση τα σχέδια και τα διαθέσιμά της. Τον Μάρτιο του 2023, η Evergrande NEV ανέφερε πως έδινε μάχη για την επιβίωσή της και αναζητούσε ρευστότητα για να παραμείνει στον αφρό.

Η θυγατρική, η μετοχή της οποίας απώλεσε σε πέντε χρόνια το μισό της αξίας της, υπολογίζεται σήμερα πως έχει αξία κάπου 520 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος εταιρειών Evergrande, μέχρι πρότινος ο μεγαλύτερος στην αγορά ακινήτων της Κίνας και παρών σε πλειάδα τομέων, ασφυκτιά από τα χρέη που υπολογιζόταν τον Ιούνιο του 2023 πως ανέρχονται σε περίπου 300 δισεκ. ευρώ.

Ο ιδρυτής του Σου Τζιαγίν έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο κυρίως οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Ο όμιλος αναγνώρισε πως τον επικεφαλής του, που βρίσκεται υπό κράτηση, βαραίνουν «υποψίες για εγκλήματα ή παραβιάσεις του νόμου». Δεν διευκρίνισε τη φύση των αδικημάτων τα οποία φέρεται να διέπραξε ο ιδρυτής της.