Νέα Υόρκη και Βοστώνη οι πόλεις με τα πιο ακριβά ενοίκια στις ΗΠΑ
Νέα Υόρκη και Βοστώνη οι πόλεις με τα πιο ακριβά ενοίκια στις ΗΠΑ

Νέα Υόρκη και Βοστώνη οι πόλεις με τα πιο ακριβά ενοίκια στις ΗΠΑ

Ειρήνη Θεοφανίδου
27.10.2022

Τα ενοίκια στη Βοστόνη εκτινάσσονται στα ύψη καθιστώντας την δεύτερη πιο ακριβή πόλη των ΗΠΑ για τους ενοικιαστές, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Zumper.

Η μόνη πιο ακριβή πόλη είναι η Νέα Υόρκη, όπου οι μέσες τιμές ενοικίου για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κυμαίνονται λίγο κάτω από τα $3.900 αναφέρει η Zumper. Εν τω μεταξύ, το μεσαίο ενοίκιο για διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο στη Βοστώνη έφτασε τα $3.060 αυτόν τον μήνα. Οι αμερικανικές πόλεις έχουν βιώσει τεράστιες αυξήσεις ενοικίων από σε ετήσια βάση κατά 24,5% και 20,9% για διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, αντίστοιχα.

«Όπως οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας, η αγορά κατοικίας της Βοστόνης είναι ανεπαρκής - αλλά αυτή η έλλειψη στέγης είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεπεραστεί χάρη στους απαγορευτικούς νόμους περί χωροταξίας που ευνοούν τις μονοκατοικίες», δήλωσε η εταιρεία Zumper στην έκθεσή της. «Και το νέο απόθεμα στρέφεται προς την αγορά πολυτελών προϊόντων, ωθώντας τις μέσες ζητούμενες τιμές ακόμη υψηλότερα».

Οι μέσες τιμές ενοικίασης για σπίτια ενός υπνοδωματίου στη Βοστώνη αυξήθηκαν κατά 5,9% αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την έκθεση. Το 43% των δήμων στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης έχουν το 90% της γης χωροταξικά για μονοκατοικίες, σύμφωνα με το Fair Housing Center of Greater Boston, ενώ το 27% των δήμων έχουν ζώνες μεταξύ 81% και 90% της γης για μονοκατοικίες για οικογενειακή χρήση.

Οι πόλεις περιόρισαν την χωροθέτηση νέων περιοχών για κατασκευή πολυκατοικιών εν μέρει λόγω των ανησυχιών των ιδιοκτητών ακινήτων ότι η μεγαλύτερη πυκνότητα θα κατέστρεφε τον χαρακτήρα της γειτονιάς, με τους υποστηρικτές της οικονομικά προσιτής στέγασης να αποδίδουν ένα μέρος της ευθύνης για τις ελλείψεις κατοικιών και τον διαρκή φυλετικό διαχωρισμό στην περιοριστική αυτή πολιτική. Ωστόσο, τα αυξανόμενα ενοίκια της Βοστώνης θα μπορούσαν να σχετίζονται και με την ζήτηση από φοιτητές δεδομένου ότι πρόκειται για "φοιτητούπολη".

Στις υπόλοιπες πόλεις των ΗΠΑ πάντως καταγράφεται μείωση τιμών των ενοικίων. Σύμφωνα με την έκθεση το μέσο ενοίκιο σε εθνικό επίπεδο για σπίτι ενός υπνοδωματίου μειώθηκε κατά 0,8% τον περασμένο μήνα, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση μετά από ένα έτος διψήφιας ανάπτυξης.