Νέες αφίξεις αλλάζουν το "χάρτη" στο εγχώριο λιανεμπόριο
Νέες αφίξεις αλλάζουν το "χάρτη" στο εγχώριο λιανεμπόριο

Νέες αφίξεις αλλάζουν το "χάρτη" στο εγχώριο λιανεμπόριο

Επενδύσεις ρεκόρ ύψους €180 εκατ. το 2023 - Το high street λιανικό εμπόριο συνέχισε να κυριαρχεί.
Ειρήνη Θεοφανίδου
22.02.2024

Η οικονομική ανάκαμψη και η αυξημένη τουριστική κίνηση συνέχισαν να ανεβάζουν ρυθμούς στο κέντρο της πόλης όπου καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για ακίνητα λιανικής και περιορισμένη προσφορά για προνομιούχους χώρους.

"Το λιανικό εμπόριο με γνώμονα την αξία συνεχίζει να έχει καλές αποδόσεις" αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Cushman & Wakefield Proprius τονίζοντας ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν 50 συναλλαγές στις διάφορες αγορές της χώρας, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο και πως το high street λιανικό εμπόριο συνέχισε να κυριαρχεί, αντιπροσωπεύοντας την πλειοψηφία των νέων μισθώσεων.

Τα αξιωσημείωτα "openings" 

Σύμφωνα με την ανάλυση στις βασικές πιάτσες ξεχώρισε η λειτουργία τριών νέων καταστημάτων. Της αλυσίδας Holland & Barrett στην Αθήνα, στις αγορές Χαλανδρίου, Νέας Σμύρνης και Ελληνικού, της αλυσίδας Oysho που ανοίγει στην οδό Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη, της Pandora με νέο κατάστημα στην Κηφισιά και σύντομα στη Γλυφάδα, της Funky Buddha με δύο καταστήματα σε Χαλάνδρι και Σπάρτη, της Cosmos με δύο νέα καταστήματα σε Γλυφάδα και Πειραιά, της Attrattivo με νέο κατάστημα στην οδό Ερμού και της  Samsonite με νέο σημείο στον Πειραιά.

Μετά τη λειτουργία καταστήματος στο αεροδρόμιο Αθηνών, το fund των αδερφών Αντεντοκούμπο "Antetokounbros" άνοιξε κατάστημα στην οδό Ερμού και Heaven on Earth στο City Link στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, το Gant άνοιξε ένα νέο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο The Mall, το Jott άνοιξε στο Golden Hall, ένα νέο κατάστημα Prenatal στο εμπορικό πάρκο της Φλόριντα και τρία νέα καταστήματα άνοιξαν στο κατάστημα Fashion City στη Λάρισα.

Στον τομέα του F&B, το Cova Astir Marina είναι η συναρπαστική νέα προσθήκη στη διάσημη οικογένεια της ιστορικής μιλανέζικης μάρκας Pasticceria Cova, μέλος του Ομίλου LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton από το 2013 και το Cafè Barbera άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Ελλάδα, μια κίνηση που σηματοδοτεί το ντεμπούτο του Mini store concept στην Ευρώπη. Η Pret A Manger άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης ενώ θα ακολουθήσουν άλλα τρία στα αεροδρόμια Μυκόνου, Κω και Ζακύνθου.

retail-cwp.jpg

Συνολικές επενδύσεις €180 εκατ. 

Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield – Proprius, ο όγκος των επενδύσεων στον κλάδο της λιανικής έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των €180 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με το κλίμα να παραμένει θετικό. Η πιο σημαντική συναλλαγή του τριμήνου ήταν η πώληση του εμπορικού πάρκου Smart Park (50.592 τ.μ. GLA) από την Ελλάκτωρ στην Trade Estates έναντι €110 εκατ. Επίσης, η NBG απέκτησε ένα χαρτοφυλάκιο καταστημάτων της PRODEA Investments που ιδιοχρησιμοποιούνται από την Τράπεζα.