Νεκροταφείο "νέας γενιάς" από το αρχιτεκτονικό γραφείο Objektor
Νεκροταφείο "νέας γενιάς" από το αρχιτεκτονικό γραφείο Objektor

Νεκροταφείο "νέας γενιάς" από το αρχιτεκτονικό γραφείο Objektor

Βρίσκεται σε ένα παρεκκλήσι του 18ου αιώνα έξω από την Πράγα.
RE+D magazine
12.03.2024

Το τσέχικο αρχιτεκτονικό γραφείο Objektor δημιούργησε ένα νεκροταφείο έξω από την Πράγα που αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα με χαμηλού ύψους περίφραξη και ένα μονολιθικό κτίριο.

Βρίσκεται δίπλα σε ένα παρεκκλήσι του 18ου αιώνα, το νεκροταφείο Hřbitov Suchdol σχεδιάστηκε ως ένας χώρος ταφής που μπορεί να επεκταθεί με την πάροδο του χρόνου, ενώ παραμένει "κλειστό" μέσα στο γενικότερο τοπίο.

«Το σχέδιό μας αποτυπώνει την ιδέα ενός νεκροταφείου χωρίς τους γνωστούς ψηλούς τοίχους που είναι συνηθισμένοι για τα νεκροταφεία και θεωρώντας το ως έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο», είπε στο Dezeen ο συνιδρυτής και συνεργάτης της Objektor, Václav Šuba. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Η κατανόηση των υφιστάμενων συνθηκών ήταν το κρίσιμο σημείο εκκίνησης. Προτείναμε ένα σχέδιο που αλληλεπιδρά φυσικά με την τοποθεσία, χρησιμοποιώντας την έννοια της οριζοντιότητας σε προτεινόμενα στοιχεία για να κάνει το παρεκκλήσι που υπήρχε εκεί και τα ψηλά δέντρα να ξεχωρίζουν».

Ο Objektor χρησιμοποίησε ένα μονοπάτι που περνούσε ανάμεσα στο αρχικό παρεκκλήσι και το νεκροταφείο ως όριο για τα νέα όρια στους χώρους ταφής. Το πλέγμα των διαχωριστικών τοίχων σχεδιάστηκε για να αναπτύσσεται στο μέλλον χωρίς να διακυβεύεται η συνολική διάταξη του χώρου, ενώ το χαμηλό ύψος τους διατηρεί την οπτική διαπερατότητα μεταξύ των λειτουργιών του νεκροταφείου και του περιβάλλοντος χώρου.