Νέο αποχετευτικό δίκτυο αποκτά η Ανατολική Αττική
Νέο αποχετευτικό δίκτυο αποκτά η Ανατολική Αττική

Νέο αποχετευτικό δίκτυο αποκτά η Ανατολική Αττική

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα €56.063.812 ευρώ προ ΦΠΑ και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος.
RE+D magazine
15.04.2022

Η Ανατολική Αττική θα αποκτήσει νέο αποχετευτικό δίκτυο ύστερα από την υπογραφή, στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, της Σύμβασης έναρξης των έργων κατασκευής αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων στον Δήμο Μαραθώνα.

Η υπογραφή της σύμβασης, από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιο Τόσιο και τους Εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας, έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Μ. Γραφάκου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Σ. Τσίρκα, των Αντιπεριφερειαρχών Ανατολικής Αττικής Α. Αυγερινού και Οικονομικών Ν. Πέππα, της Γενικής Διευθύντριας Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ Γ. Στεφανάκου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινάει άλλη μία εργολαβία, η ολοκλήρωση της οποίας θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης, πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και θα σταματήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι συνολικά το έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Μαραθώνα, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, εγκρίθηκε ως «Μεγάλο Έργο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3/5/2021 με την CCI2018GR16CFMP006 απόφασή της.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα 56.063.812 ευρώ προ ΦΠΑ και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος. Προβλέπεται να κατασκευαστούν 178 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων σε Μαραθώνα, Άγιο Παντελεήμονα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Αγία Μαρίνα και Νέο Βουτζά, το οποίο θα συνδέεται με το πρότυπο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα κατασκευαστεί παράλληλα στον Δήμο Μαραθώνα.

Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 89,66% από το Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ 2014-2020), με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης. Πέραν του δικτύου αποχέτευσης, περιλαμβάνει και την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες. Η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, που θα συνδέσει 7.000 και πλέον ακίνητα στον Δήμο Μαραθώνα.