Νέο κεφάλαιο στο... "σίριαλ" με τους Κινέζους developers
Νέο κεφάλαιο στο... "σίριαλ" με τους Κινέζους developers

Νέο κεφάλαιο στο... "σίριαλ" με τους Κινέζους developers

Παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο οι ορκωτοί ελεγκτές και αφήνουν στον... αέρα τους ισολογισμούς για το σύνολο του 2021.
Ειρήνη Θεοφανίδου
23.03.2022

Μια σειρά κινεζικών εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων δήλωσε μέσα στην εβδομάδα στις χρηματιστηριακές αρχές ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσουν εγκαίρως τα οικονομικά τους αποτελέσματα είτε γιατί δεν ξέρουν πόσο ακριβώς είναι το χρέος τους είτε γιατί δεν έχουν ακόμη ορίσει τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου τους.

Ανάμεσά τους είναι η υπερχρεωμένη εταιρεία Evergrande που "τάραξε" τις επενδυτικές αγορές πέρυσι ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους της. Οι developers ανακοίνωσαν διάφορους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στην δημοσιοποίηση των οικονομικών τους καταστάσεων.

Η Evergrande στην χρηματιστηριακή αρχή του Χονγκ Κόνγκ είπε εχθες ότι λόγω των «δραστικών αλλαγών» στο επιχειρησιακό της περιβάλλον από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, ο ορκωτός ελεγκτής της πρόσθεσε «ένα μεγάλο αριθμό επιπλεόν ελεγκτικών διαδικασιών» εφέτος. Σε συνδυασμό με «την επίδραση που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του Covid-19», η Evergrande δεν θα μπορεί να δημοσιεύσει αποτελέσματα έως τα τέλη Μαρτίου για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ανέφερε στην ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι α δημοσιεύσει τα αποτελέσματα «το συντομότερο δυνατό» μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Αργά εχθες το απόγευμα, ένας ακόμη μεγάλος developer, η Kaisa δήλωσε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να δημοσιεύσει τα κέρδη έως τις 31 Μαρτίου, καθώς ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω έκτακτων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του Covid-19 στην πόλη Shenzhen.

Λόγω αυτής της καθυστέρησης, οι μετοχές της θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται από την 1η Απριλίου, ανέφερε. Άλλες ετιαρίες αξιοποίησης ακινήτων δήλωσαν ότι η παραίτηση των ελεγκτών σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να εκδώσουν εγκαίρως τους ισολογισμούς τους για το σύνολο της οικονομικής χρήσης 2021, σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα Nomura.

Ο developer Ronshine δήλωσε τη Δευτέρα ότι η PricewaterhouseCoopers (PwC) παραιτήθηκε, αναφέροντας τον ανεπαρκή χρόνο για τον έλεγχο καθώς και την αναζωπύρωση του Covid στην Κίνα ως δύο βασικούς λόγους για την απόφασή της αυτή.

Τους τελευταίους δύο μήνες, εταιρίες ακινήτων όπως οι Aoyuan, Shanghai Shimao και Hopson ανακοίνωσαν επίσης αλλαγή ελεγκτών. «Όταν οι developers αλλάζουν ορκωτούς ελεγκτές πριν από την περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το σύνολο του έτους, συνήθως σηκώνουν κόκκινες σημαίες σχετικά με πιθανά ζητήματα ελέγχου και θα πρέπει να οδηγήσει σε σοβαρές ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την αξιοπιστία των οικονομικών τους μεγεθών», ανέφερε η Nomura. 

Από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας περί τους 9 όμιλοι ακινήτων δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου τους, σημείωσε η Nomura. Η πιθανότητα περισσότερων εταιρειών του κλάδου να μην μπορούν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους εγκαίρως αυξάνεται, συνεχίζει η Nomura, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εισηγμένες εταιρείες πρέπει να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου τους τουλάχιστον επτά εργάσιμες ημέρες πριν από τις ημερομηνίες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους - οι οποίες έχουν οριστεί για τις 31 Μαρτίου.