Nέο "χτύπημα" της Masdar στα Βαλκάνια
Nέο "χτύπημα" της Masdar στα Βαλκάνια

Nέο "χτύπημα" της Masdar στα Βαλκάνια

Η εταιρεία από τα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζει να επενδύει στην ΝΑ Ευρώπη.
Share Copy Link
RE+D magazine
25.11.2024

H Masdar (η οποία απέκτησε την Τέρνα Ενεργειακή) ανακοίνωσε συμφωνία συνεργασίας με την Αλβανική κρατική εταιρεία ενέργειας KESH για τη σύσταση κοινοπραξίας με σκοπό την ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας στην χώρα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, με πιθανή αποθήκευση ενέργειας, αναμένεται να προμηθεύουν ρεύμα στην Αλβανία και στις γειτονικές χώρες. Η Masdar επενδύει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την επίτευξη 100 GW πράσινης ενέργειας μέχρι το τέλος του αιώνα. 

Υπογράφοντας εν θέματι συμφωνία, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή COP29 προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα προς τον ως άνω στόχο της. Η ως άνω συμφωνία αποσκοπεί στην ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας στην Αλβανία και θα επικεντρώνεται στην αξιοποίηση ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και στην ανάπτυξη πράσινων υβριδικών μονάδων ενέργειας με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (BESS). 

Η Masdar και η KESH δήλωσαν ότι στόχος είναι η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία και στις γειτονικές χώρες. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, Mohamed Jameel Al Ramahi και Erald Elezi, υπέγραψαν τη συμφωνία. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, του Προέδρου της Masdar και Υπουργού Βιομηχανίας και Προηγμένων Τεχνολογιών των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, και της Υπουργού Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει τους βασικούς όρους για τη σύσταση κοινοπραξίας που θα αναπτύξει, κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ανανεώσιμες μονάδες ενέργειας. Η νέα συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα  για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των ΗΑΕ και της Αλβανίας. 

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες προγραμματίζουν τη συνεργασία με την Ιταλία για την εγκατάσταση υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας, έργο αξίας 1 δισ. ευρώ. Η Masdar εργάζεται επίσης για μια παρόμοια κοινοπραξία με την Hidroelectrica της Ρουμανίας. 

Η εταιρεία ενίσχυσε την παρουσία της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της Terna Energy. Επιπλέον, η κοινοπραξία Masdar Taaleri Generation πρόσφατα έκλεισε χρηματοδότηση για το έργο αιολικής ενέργειας 154 MW Čibuk 2 στη Σερβία, ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα της στη χώρα σε 312 MW.