"Ηχηρά" ονόματα σε Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος
"Ηχηρά" ονόματα σε Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος

"Ηχηρά" ονόματα σε Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος

Οι στόχοι και τα επόμενα βήματα των σημαντικών υπουργείων.
RE+D magazine
26.06.2023

Το "βαρύ" χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει πλέον ο πρώην ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας με Υφυπουργούς την κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον κο. Νίκο Ταχιάο, ενώ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νέος Υπουργός θα ορκιστεί ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης με υφυπουργός τους κ.κ Νίκο Ταγαρά και Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο κ. Σταϊκούρας Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός Παραγωγής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναλαμβάνει να προχωρήσει σημαντικά έργα υποδομών τα οποία υπόσχονται ότι θα λύσουν τα προβλήματα των πολιτών και θα αποτελέσουν "επένδυση" για το μέλλον. Εργα όπως το "Flyover" στη Θεσσαλονίκη καθώς και παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η διαχείριση υδάτινων πόρων και η αντιπλημμυρική προστασία.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται κρίσιμα Project όπως η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας αλλά και το Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη αλλά και το Αεροδρόμιο Καστελίου καθώς επίσης και παρεμβάσεις σε αυτοκινητοδρόμους (Ε65). 

"Παζλ" για δυνατούς λύτες η ενέργεια

Το δύσκολο λόγω ενεργειακής κρίσης και κλιματικής αλλαγής υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει με το νέο σχήμα ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης  Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ήταν αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. 

Να σημειωθεί οτι για την Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021-2026 έχουν εγκριθεί κονδυλια ύψους €17,8 δισ. υπο μορφή επιχορηγήσεων και €12,7 δισ. υπό μορφή δανείων.

Το 38 % των συνολικών κονδυλίων της Ελλάδας διατίθεται για μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους. Σε αυτά περιλαμβάνονται επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση του καθεστώτος στήριξης για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, το σχέδιο υποστηρίζει επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις και την ανάπτυξη τοπικών αστικών σχεδίων με έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αστικών περιοχών στην κλιματική αλλαγή. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη στήριξη ενός εθνικού προγράμματος αναδάσωσης και μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενίσχυση των συστημάτων πολιτικής προστασίας και διαχείρισης καταστροφών, που καλύπτει, μεταξύ άλλων, τις επενδύσεις για τον μετριασμό των πλημμυρών.

Κεντρικός στόχος της "μάχης" για το Περιβάλλον παραμένει ο μηδενισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων με τους δυο πυλώνες της πράσινης ενεργειακής μετάβασης που θα αποτρέψει την κλιματική αλλαγή είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία και οι υδατοπτώσεις, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας. 

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα πρέπει να χαράξει και την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση γοα τον καθορισμό πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.