Ντουμπάι επιλέγουν οι ψηφιακοί νομάδες - σε χαμηλή θέση η Αθήνα
Ντουμπάι επιλέγουν οι ψηφιακοί νομάδες - σε χαμηλή θέση η Αθήνα

Ντουμπάι επιλέγουν οι ψηφιακοί νομάδες - σε χαμηλή θέση η Αθήνα

Η Ελληνική πρωτεύουσα υστερεί όσον αφορά στις ταχύτητες του ίντερνετ αλλά και στην ποιότητα ζωής γενικότερα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
18.08.2023

Το Ντουμπάι προτιμούν οι ψηφιακοί νομάδες σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ακινήτων Savills η οποία κατέταξε 20 κορυφαίες αγορές κατοικιών λόγω της απήχησής τους σε εργαζόμενους εξ αποστάσεως.

Οι ταχέως αναπτυσσόμενοι κλάδοι fintech και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ντουμπάι προσελκύουν μια "στρατιά" εργαζομένων εξ αποστάσεως πολλοί από τους οποίους έχουν επηρεαστεί από τις περικοπές 200.000 και πλέον θέσεων εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας που παρατηρήθηκαν εφέτος. 


Υβριδική Εποχή

Η στροφή στην υβριδική εργασία από την πανδημία ώθησε πολλά στελέχη να βρουν μια νέα βάση αλλού στον κόσμο, συχνά σε θερμές παράκτιες πόλεις με εύκολα προσβάσιμα αεροδρόμια. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πηγαίνουν στο γραφείο μόνο 1,75 ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη σε 22 χώρες από την εταιρεία συμβούλων AWA, η οποία διαπίστωσε ότι το 37% των εργοδοτών σχεδιάζει να μειώσει τους χώρους του γραφείου τους ως αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, καθώς οι τιμές ενοικίασης αυξάνονται στα ψηφιακά nomad hotspot, η οικονομική προσιτότητα των πρώτων ενοικιαζόμενων ακινήτων έχει γίνει κρίσιμος παράγοντας όταν αποφασίζει κάποιος πού θα μετακινηθεί στη συνέχεια. Η Λισαβόνα, η οποία ήταν στην κορυφή της περυσινής κατάταξης, έχει πέσει στο νούμερο 5 καθώς τα ενοίκια εκτινάχθηκαν στα ύψη στην πόλη. Η Μάλαγα, μια νέα είσοδος στην κατάταξη που είδε την Google να κινείται εφέτος, ήρθε 2η μετά το Ντουμπάι, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε το Μαϊάμι. Ένας συνδυασμός χαμηλού φόρου, χαλάρωσης των τιμών ενοικίασης και δημοφιλών παραλιών κάνει την πόλη της Φλόριντα έναν προορισμό για αγοραστές που μετακομίζουν από οικονομικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο. 

bloomberg-digital nomads.jpg

Στην 17η θέση η Αθήνα

Αν και υπάρχουν αρκετοί που επιλέγουν την χώρα μας και συγκεκριμένα την Αθήνα για να μετεγκατασταθούν ως ψηφιακοί νομάδες όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Savills που δημοσιεύει το Bloomberg βρίσκεται σε αρκετά χαμηλή θέση μαζί με την Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα θετικά σχόλια στα social media σύμφωνα με τα στοιχεία του Ebuyer όπως επίσης είναι ανάμεσα στις έξι χώρες με το φθηνότερο κόστος ζωής, τα στοιχεία δείχνουν οτι η Αθήνα υστερεί τόσο στις ταχύτητες του ίντερνετ, όσο και στην ποιότητα ζωής γενικότερα.