Ο βρετανικός κλάδος της τράπεζας SVB πωλήθηκε στην HSBC
Ο βρετανικός κλάδος της τράπεζας SVB πωλήθηκε στην HSBC

Ο βρετανικός κλάδος της τράπεζας SVB πωλήθηκε στην HSBC

Η αξία της συναλλαγής έφθασε
RE+D magazine
13.03.2023

Στην τράπεζα HSBC πέρασε ο βρετανικός κλάδος της Αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB), η οποία βρίσκεται υπό πτώχευση, έναντι του συμβολικού ποσού της μιας στερλίνας.

Πιο συγκεκριμένα, HSBC UK Bank, βρετανική θυγατρική του τραπεζικού κολοσσού «αποκτά τη Silicon Valley Bank UK Limited (SVB UK) έναντι £1», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η τράπεζα.

«Η Silicon Valley Bank (UK) πωλήθηκε σήμερα στην HSBC. (...) Οι πελάτες της SVB UK θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους και στις τραπεζικές υπηρεσίες τους κανονικά από σήμερα», διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του.

Στις 10 Μαρτίου, η SVB UK κατείχε δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισεκ. λιρών και καταθέσεις περίπου 6,7 δισεκ. λιρών, σύμφωνα με την HSBC, η οποία αναφέρει πως «τα ενεργητικά και τα χρέη των μητρικών οίκων της SVB UK έχουν αποκλεισθεί από τη συναλλαγή».

Οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές αρχές έδρασαν κατεπειγόντως όλο το σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης της SVB ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές και να επιχειρήσουν να περιορίσουν τις ζημιές για τον τομέα της τεχνολογίας, για τον οποίο αυτή η πτώχευση δημιουργεί «σοβαρό κίνδυνο», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, από την πλευρά τους μια σειρά μέτρων για να καθησυχάσουν τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με τη σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Κυρίως θα εγγυηθούν για την ανάληψη του συνόλου των καταθέσεων στην τράπεζα SVB που πτώχευσε.

Εκτός από την SVB, θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις ενός άλλου ιδρύματος, της Signature Bank, το οποίο έκλεισε η ρυθμιστική αρχή, προς γενική έκπληξη. Η Fed, δεσμεύθηκε επίσης να δανείσει τα απαραίτητα κεφάλαια σε άλλες τράπεζες οι οποίες θα τα έχουν ανάγκη για να τιμήσουν τα αιτήματα ανάληψης των πελατών τους.