Ο ΕΝΦΙΑ "έσωσε" τον κρατικό προϋπολογισμό με υπέρβαση κατά €1,2 δισ. τον Μάιο
Ο ΕΝΦΙΑ "έσωσε" τον κρατικό προϋπολογισμό με υπέρβαση κατά €1,2 δισ. τον Μάιο

Ο ΕΝΦΙΑ "έσωσε" τον κρατικό προϋπολογισμό με υπέρβαση κατά €1,2 δισ. τον Μάιο

Ορίζοντα τριμήνου θα έχουν οι παρεμβάσεις στα καύσιμα.
RE+D magazine
15.06.2022

Για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ αναφέροντας ότι τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου €1,2 δισ.

Οπως είπε ο υπουργός τα μισά και πλέον από τα έσοδα προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, διότι αρκετοί φορολογούμενοι επέλεξαν να τον πληρώσουν εφάπαξ μετά τη σημαντική μείωσή του. Συνεπώς πρόκειται για έσοδα που το οικονομικό επιτελείο ανέμενε τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε, όμως, ότι τα έσοδα χρησιμοποιούνται για τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται. Όπως, αυτές στο ηλεκτρικό ρεύμα (€1,1 δισ. ), στα καύσιμα (έως σήμερα €200 εκατ.), στον ΦΠΑ (€250 εκατ.) και στον ΕΝΦΙΑ (€370 εκατ.).

Σημείωσε δε, ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και πως η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είπε ότι εφέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα και συνεπώς η λογική «δώσε και άλλα» συνιστά εισήγηση αύξησης του ελλείμματος.

Παρεμβάσεις στα καύσιμα

Ορίζοντα τριμήνου θα έχουν οι νέες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους των καυσίμων, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο είπε ο Υπουργός, ωστόσο, δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το ύψος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων και τον τρόπο χορήγησης, καθώς, όπως είπε, θα προηγηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα. Ερωτηθείς εάν θα πρόκειται για «γενναία» παρέμβαση, απάντησε ότι αυτό είναι σχετικό, καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι «γενναία» αλλά και για τον πολίτη «ψίχουλα». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, οι έως σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.