Ο Φάρος που θυμίζει ναό από τον Μεξικανό καλλιτέχνη Gonzalo Lebrija
Ο Φάρος που θυμίζει ναό από τον Μεξικανό καλλιτέχνη Gonzalo Lebrija

Ο Φάρος που θυμίζει ναό από τον Μεξικανό καλλιτέχνη Gonzalo Lebrija

Χτισμένος στην ακτή Costalegre στο Δυτικό Μεξικό φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως γκαλερί τέχνης.
Ειρήνη Θεοφανίδου
07.02.2024

Ο Μεξικανός καλλιτέχνης Gonzalo Lebrija αποκάλυψε το έργο του "El Faro" που φιλοδοξεί να λειτουργήσει συγχρόνως και ως γκαλερί τέχνης στην ακτή Costalegre στο δυτικό Μεξικό.

Χτισμένο σε μια χερσόνησο ως μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης, το El Faro σχεδιάστηκε ως εκθεσιακός χώρος και τοπικό «ορόσημο», που θα λειτουργεί και ως φάρος για τα σκάφη και τους ψαράδες.

Ο Lebrija σχεδίασε τον φάρο με «σχήμα και στυλ που σχεδιάστηκαν για να τον κάνουν να φαίνεται διαχρονικός». Ταυτόχρονα, ήθελε να λειτουργήσει ο φάρος χωρίς να φαινόταν παράταιρος στην ακτή. «Το εξωτερικό χρώμα έπρεπε να είναι φωτεινό για να το βλέπουν τα σκάφη από τη θάλασσα», είπε ο Lebrija στο Dezeen. «Αντί για λευκό χρώμα, χρησιμοποιήσαμε ένα λευκό φυσικό φινίρισμα που το ενσωματώνει καλύτερα στο τοπίο του Costalegre»είπε ο ίδιος.

 elfaro-mexico1.jpg

Μια τοξωτή είσοδος οδηγεί σε έναν χώρο ύψους 18 μέτρων που θα χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει εγκαταστάσεις και εκθέσεις. «Το εσωτερικό παρέχει έναν γενναιόδωρο χώρο με μεγάλο ύψος και φυσικό φωτισμό, μοιάζει σαν ναός, ένας υπέροχος χώρος για πολλαπλούς σκοπούς», είπε ο Lebrija.

«Εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα για να προσκαλέσουμε καλλιτέχνες να κάνουν εγκαταστάσεις στο El-Faro και σε συγκεκριμένα έργα που επικεντρώνονται σε αφηγήσεις φάρων» συμπλήρωσε ο καλλιτέχνης. Περιτυλιγμένη γύρω από τους τοίχους αυτού του χώρου, μια σπειροειδής σκάλα οδηγεί σε ένα παρατηρητήριο στην κορυφή. Σε διαφορετικά επίπεδα στο δρόμο προς τα πάνω, τέσσερα παράθυρα σε σχήμα τραπεζίου πλαισιώνουν τη θέα στον ωκεανό, τις γύρω παραλίες, τα χωράφια με μάνγκο και τις εκβολές του Chalacatepec.

elfaro-mexico2.jpg

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι άλλα έργα με έδρα το Μεξικό που αποκάλυψε πρόσφατα το Dezeen περιλαμβάνουν ένα boutique ξενοδοχείο που μετατράπηκε από το Bunkhouse και το Reurbano στην Πόλη του Μεξικό και έναν πολιτιστικό χώρο με έντονα χρώματα στο San Miguel de Allende.