Η Zillow "βλέπει" ταύρους στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ
Η Zillow "βλέπει" ταύρους στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ

Η Zillow "βλέπει" ταύρους στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την πλατφόρμα αναμένει πως οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ θα εκτιναχθούν κατά 6,5% έως τον Ιούλιο του 2024.
Ειρήνη Θεοφανίδου
28.08.2023

Τον Φεβρουάριο, οι οικονομολόγοι της πλατφόρμας ακινήτων Zillow έκαναν μια τολμηρή δήλωση "ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ είχαν βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα ενισχυθούν 0,5% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Fortune, τους μήνες που προηγήθηκαν αυτής της δήλωσης, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, όπως παρακολουθούνται από τον δείκτη Zillow Home Value Index, όχι μόνο άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά, αλλά και έφτασαν σε νέο υψηλό όλων των εποχών. Αυτή η άνοδος ήταν αποτέλεσμα των μικρών αποθεμάτων στην αγορά, τα οποία αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρά για να υπερνικήσουν το σοκ από τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Αυτή η ανάκαμψη της τιμής των κατοικιών στις ΗΠΑ συνέπεσε με την επανειλημμένη αναθεώρηση της πρόβλεψης της Zillow προς τα πάνω. Η τελευταία αναθεώρησή της Zillow προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 6,5% μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιουλίου 2024—από το 6,3% που έκανε τον περασμένο μήνα. 

Οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ, όπως παρακολουθούνται από την Case-Shiller, έχουν κατά μέσο όρο ετήσια αύξηση 5,5% από το 1975.

«Το περιορισμένο απόθεμα προς πώληση συνεχίζει να ωθεί τις τιμές των κατοικιών προς τα πάνω, ακόμη και όταν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παραμένουν υψηλά», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Zillow τονίζοντας ότι λίγο περισσότερα από τα μισά σπίτια βγήκαν προς πώληση τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019 και 29% λιγότερες νέες αγγελίες βγήκαν στην αγορά τον Ιούλιο από τα τυπικά προ πανδημίας επίπεδα. Αυτή η έλλειψη έχει τονώσει τον ανταγωνισμό.

Τέλος, σύμφωνα με το Fortune αν και οι οικονομολόγοι της Zillow αναμένουν ότι οι εθνικές τιμές κατοικιών θα αυξηθούν κατά 6,5% τους επόμενους 12 μήνες, το μοντέλο πρόβλεψής τους προβλέπει ότι 120 από τις 400 μεγαλύτερες αγορές κατοικίας της χώρας θα δουν αυξήσεις 7,0% ή μεγαλύτερες τους επόμενους 12 μήνες.