Οι επιχειρήσεις, με βάση τα πρακτικά βήματα που παρουσιάζει ο Οδηγός, μπορούν να υιοθετήσουν από έξυπνες εφαρμογές για τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων σχετικών με τη χρήση ενέργειας, μέχρι συστήματα παρακολούθησης ροών κατανάλωσης, κατανομής και διανομής ενέργειας (ανά συσκευή, δομή ή σύστημα), και από ψηφιακές πλατφόρμες αποθήκευσης/απεικόνισης δεδομένων, συστήματα ενημέρωσης για την ανάγκη προληπτικής συντήρησης (predictive maintenance), επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης εξοπλισμού μέχρι τεχνικές παρεμβάσεις και προσαρμογές ανά μηχάνημα ή σύστημα και ψηφιακά εργαλεία πρόβλεψης και οικονομικού προγραμματισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και τo Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας το 23% του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων παγκοσμίως, συνδέεται με τη χρήση ενέργειας.
Λύσεις χαμηλού ή και μηδενικού κόστους μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος τουλάχιστον κατά 10%, παράγοντας άμεσα κέρδη,
Για κάθε €1 που επενδύεται στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ηλεκτροκινούμενων συστημάτων, εξοικονομούνται τουλάχιστον €7, ενώ η απόσβεση των επενδύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης ολοκληρώνεται σε 6-24 μήνες.
Αν και δεν πρόκειται για τεχνικό εγχειρίδιο, παρέχει σημαντική πληροφόρηση ενόψει των κρίσιμων επενδύσεων που πραγματοποιούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε ψηφιακές, ενεργητικές, λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Οι παθητικές λύσεις (π.χ. μονώσεις) παραμένουν σημαντικές για την εξοικονόμηση ενέργειας όμως ο οδηγός επικεντρώνεται στις ψηφιακές λύσεις που αποδίδουν τα πλέον σημαντικά οφέλη.