Οι εργοδότες και η μεγάλη έλλειψη ταλέντων όπως την καταγράφει η ManpowerGroup
Οι εργοδότες και η μεγάλη έλλειψη ταλέντων όπως την καταγράφει η ManpowerGroup

Οι εργοδότες και η μεγάλη έλλειψη ταλέντων όπως την καταγράφει η ManpowerGroup

Share Copy Link
RE+D magazine
12.12.2023

Oι Συνολικές Προοπτικών Απασχόλησης (12%) στην Ελλάδα για το 1ο τρίμηνο του 2024 εμφανίζονται συγκρατημένες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ManpowerGroup.

Πιο συγκεκριμένα οι προοπτικές απασχόλησης αυξήθηκαν κατά +4% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου και αποδυναμώθηκαν κατά 6% αναφορικά με το 4ο τρίμηνο του 2023. Το 28% των 525 εργοδοτών στην Ελλάδα που συμμετείχαν στην έρευνα, αναμένει αύξηση των απασχολουμένων, το 18% μείωση ενώ το 51% δεν περιμένει καμία αλλαγή.

Σύμφωνα με την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup, το 1ο τρίμηνο του 2024 αποτυπώνεται ιστορικό υψηλό στο ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων (82% έναντι 77% το 2023). Το ποσοστό εμφανίζεται κατά 7% υψηλότερο από τον Μ.Ο. παγκοσμίως (75%).

Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας με NEO 33, καθώς οι προοπτικές προσλήψεων αυξάνονται κατά 39% από το 3ο τρίμηνο του 2023 και κατά 33% από πέρυσι. Τα διαθέσιμα ταλέντα επισκιάζονται από τη ζήτηση, όπου το 85% των οργανισμών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του ταλέντου που χρειάζονται. Ακολουθεί ο τομέας «Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα» παρά την έλλειψη ταλέντων (το 82% αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του ταλέντου), οι εργοδότες στην Ελλάδα αναμένουν Καθαρές Προοπτικές Απασχόλησης +24%, βελτιωμένες από το προηγούμενο τρίμηνο και σε σύγκριση με πέρυσι κατά +12% και +17%, αντίστοιχα.

Επιμένοντας παρά τις προκλήσεις της έλλειψης ταλέντων (81%), οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν Καθαρές Προοπτικές Απασχόλησης +14%, μειωμένες κατά 14% από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά βελτιωμένες κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι. Στον τομέα της Πληροφορικής η ζήτηση για ταλέντα ξεπερνά την προσφορά, όπου το 74% των οργανισμών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των ταλέντων που χρειάζονται. 

Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν Καθαρές Προοπτικές Απασχόλησης +11%, συρρικνωμένες κατά -21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά -16% από την ίδια περίοδο πέρυσι. Η συρρίκνωση αυτή σημειώνεται καθώς ο δείκτης εξισορροπεί έναντι των προηγούμενων τριμήνων κατά τα οποία σημειώθηκε έκρηξη ζήτησης για στελέχη Πληροφορικής λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του ψηφιακού μετασχηματισμού κατά την πανδημία (ηλεκτρονικό εμπόριο, ψηφιακές υπηρεσίες, τηλεργασία, τηλεκπαίδευση κ.ά.).