Οι Φινλανδοί βάζουν "τέλος" στην παραδοσιακή τουαλέτα με καζανάκι
Οι Φινλανδοί βάζουν "τέλος" στην παραδοσιακή τουαλέτα με καζανάκι

Οι Φινλανδοί βάζουν "τέλος" στην παραδοσιακή τουαλέτα με καζανάκι

Το έργο αποτελεί την απάντηση στο θέμα της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2023, The Laboratory of the Future.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.05.2023

Ένα φινλανδικό huussi, ή αλλιώς μια τουαλέτα κομποστοποίησης, κατασκευάστηκε στο κέντρο του περιπτέρου της χώρας στην εφετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, που στοχεύει στην κριτική διερεύνηση της μη βιώσιμης προσέγγισης παγκοσμίως για την υγιεινή.

Πιο συγκεκριμένα, ανακηρύσσοντας τον «θάνατο της παραδοσιακής τουαλέτας με το καζανάκι που τρέχει νερό για να την ξεπλύνει», η ομάδα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και καλλιτεχνών, The Dry Collective σε συνεργασία με την επιμέλεια της Arja Renell δημιούργησε το περίπτερο Huussi – Imagining the Future History of Sanitation.

Το έργο αποτελεί την απάντηση στο θέμα της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2023, The Laboratory of the Future, που επιμελήθηκε η Lesley Lokko και ζητά από τους συμμετέχοντες να εξετάσουν τι σημαίνει για τους αρχιτέκτονες να είναι «πράκτορες αλλαγής».

Η επίδειξη της Φινλανδίας ξεκινά με μια εικονική αρχαιολογική ανασκαφή μιας τυπικής τουαλέτας έκπλυσης – υπεύθυνη για το 30% της χρήσης οικιακού νερού στις ανεπτυγμένες οικονομίες – στους χώρους του περιπτέρου που σχεδίασε ο Alvar Aalto, παραδίδοντάς το συμβολικά στο μακρινό παρελθόν.

finnish bienale02.jpg

«Δεν μπορούμε να ζούμε σε έναν πλανήτη όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πόρους γλυκού νερού που μειώνονται γρήγορα για να ξεπλύνουν τα απόβλητά τους», δήλωσε η επιμελήτρια Arja Renell. «Όλο το σύστημα πρέπει να αλλάξει», συνέχισε. «Θα έρθει μια αλλαγή καθώς αρχίσουμε να βλέπουμε τα απόβλητά μας ως πολύτιμο πόρο και να τα μεταχειριζόμαστε ως τέτοια».

Μέσα στο περίπτερο, περιέχει ένα huussi οικιακής χρήσης, που περιβάλλεται από ξύλινες ζαρντινιέρες που έχουν γονιμοποιηθεί με χρήση λιπάσματος με βάση τα ανθρώπινα ούρα. Ενώ η τουαλέτα huussi δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της μπιενάλε, στη συνέχεια θα δοθεί στη VERAS, έναν τοπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που κατέχει γεωργικό τμήμα και εκτάσεις στο κοντινό ενετικό νησί Vignole.