Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την κεντρική ομιλία του, ανοίγοντας τις εργασίες της 36ης MIPIM o πρώην Κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ και τέως Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι σε ένα αμφιθέατρο 600+ ατόμων του Palais De Festivals, όπου κυριολεκτικά δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα. «Ξέρω όμως ότι τα επιτόκια δεν θα επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα για πολύ καιρό καθώς οι Κυβερνήσεις θα χρειαστεί να ρίξουν μεγάλα ποσά σε έργα υποδομών, γεγονός που θα κρατήσει για χρόνια τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα».
Ο σημαντικότερος τραπεζίτης που ανέλαβε το τιμόνι της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Νομπελίστα οικονομολόγο Paul Krugman, γνωστός για τη ρήση του “whatever it takes‘‘ έκανε μια σύντομη αναδρομή στην εποχή της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης του 2008 και προχώρησε στη σύγκριση του χρόνου ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ σε σχέση με την αντίστοιχη της ΕΕ επισημαίνοντας δύο σημεία: τους τόνους δολαρίων που επενδύθηκαν από το κράτος άμεσα (επτά φορές περισσότερα απ’ ότι στην Ευρώπη), και την τεχνολογική υπεροχή έναντι των υπολοίπων κρατών. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η μείωση των μισθών με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης και τον μηδενισμό της στεγαστικής πίστης, αντίθετα με τις ΗΠΑ, όπου τα ενυπόθηκα δάνεια επανήλθαν στα προ κρίσης επίπεδα ήδη από το 2010.
ΚΤΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Αναφερόμενος στην επαγγελματική αγορά ακινήτων, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελούσε προτεραιότητα την συγκεκριμένη περίοδο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες «μολύνθηκαν» γιατί τοποθετήθηκαν σε αμερικανικά προϊόντα που προσέφεραν μεγαλύτερες αποδόσεις. Αυτό κυριολεκτικά σκότωσε το θεσμό της τιτλοποίησης στην Ευρώπη, που δεν διέθετε την κουλτούρα της υλοποίησης έργων μέσω κτηματικών ομολόγων (CMBS). Σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Όχι μόνο η Ευρώπη επανατοποθετείται απέναντι στο θεσμό, αλλά ταυτόχρονα μεγάλο μέρος του δανεισμού προέρχεται από τον Ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν Ταμεία, και ασφαλιστικές εταιρείες που διαθέτουν την ρευστότητα και αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις. Και προσφέρουν κάθε είδος δανεισμού με μεγαλύτερη ευελιξία από εκείνη που μπορεί να υποστηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι Ιδιώτες δανειστές δεν ελέγχονται από κανονισμούς όπως η Βασιλεία ΙΙΙ, και αυτό γιατί οι τράπεζες οφείλουν -πέρα από τον μέτοχο- να προστατέψουν κυρίως τον καταθέτη. Γιατί αυτό σημαίνει ότι τυχόν πτώχευση μιας τράπεζας θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας. Αντίθετα ο Ιδιώτης δανειστής δίνει λόγο μόνο στο μέτοχο και όχι στην Κοινωνία.
ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στον τομέα αυτό δεν είναι ευνοϊκές. Αυτό δεν είναι καταστροφικό. Και φτάνει να δει κάποιος την Ιαπωνία. Ειδικά για την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, αυτό προκαλεί αύξηση τιμών τόσο στα γραφεία, όσο και στην κατοικία. Οι χώροι προσαρμόστηκαν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα άμεσα και επιπλέον προστέθηκε και ο τουρισμός ως εναλλακτική επένδυση στο χώρο των ακινήτων. «Όλοι πιστέψαμε ότι μετά το κλείσιμο της πανδημίας, η ανάγκη για διακοπές θα κρατούσε ένα ή δύο το πολύ χρόνια, αλλά η συνεχιζόμενη αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα μας διαψεύδει».
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε ότι αφορά την απολιγνιτοποίηση, η Ευρώπη, τόνισε, οφείλει να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε. Να γίνει δηλαδή παραγωγός ενέργειας, που είναι και ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει σε ενεργειακή αυτοδυναμία καθώς η Ευρώπη δεν διαθέτει επαρκείς πόρους και εξαρτάται από εισαγωγές πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Τα οφέλη όμως της παραγωγής καθαρής ενέργειας θα πρέπει να μπορέσουν να φθάσουν -διαχυθούν- στον καταναλωτή. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν αλλάξει το μοντέλο τιμολόγησης που επεβαρύνει δισανάλογα το κόστος σε σχέση με την συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα και φυσικά εάν υπάρξουν επενδύσεις σε δίκτυα. Σε ότι αφορά τα Κέντρα Δεδομένων που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας όπως και η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι συγκεκριμένες ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν με ορίζοντα το 2040 από ΑΠΕ σε συνδυασμό με μικρές πυρηνικές μονάδες σε γειτνίαση με τα Data Centers.
"Έχετε πίστη στην Ευρώπη" Με την φράση αυτή ολοκλήρωσε καταχειροκροτούμενος την παρέμβαση του ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ και πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι στο ασφυκτικά γεμάτο κεντρικό αμφιθέατρο του Palais de Festival στις Κάννες που πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο η διεθνής έκθεση ακινήτων MIPIM.