Οι Ισραηλινοί πουλούν παλαιστινιακά σπίτια στη Χάιφα ως πολυτελή ακίνητα
Οι Ισραηλινοί πουλούν  παλαιστινιακά σπίτια στη Χάιφα ως πολυτελή ακίνητα

Οι Ισραηλινοί πουλούν παλαιστινιακά σπίτια στη Χάιφα ως πολυτελή ακίνητα

RE+D magazine
19.05.2023

Η πόλη της Χάιφα χωροταξικά εκτείνεται σαν ένας καταρράκτης στις καταπράσινες πλαγιές των βουνών Carmel στην εντυπωσιακά γαλάζια Μεσόγειο Θάλασσα.

Συχνά απεικονίζεται από Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και από δυτικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ως μια μοντέρνα πόλη και ένα μοντέλο «συνύπαρξης» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ωστόσο πέρα από τους ουρανοξύστες και τις σειρές των κτιρίων από τσιμέντο στη Χάιφα, ένας μικρός αριθμός παλαιστινιακών σπιτιών ψαμμίτη πριν από το 1948 λέει μια διαφορετική ιστορία.

Υπενθυμίζεται ότι η Χάιφα τέθηκε υπό τον έλεγχο σιωνιστικών πολιτοφυλακών τον Απρίλιο του 1948, τρεις εβδομάδες πριν το Ισραήλ υπογράψει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του στις 14 Μαΐου. Η τελευταία ημερομηνία τιμάται κάθε χρόνο από τους Παλαιστίνιους ως η Nakba, ή «καταστροφή», που σηματοδοτεί τη βίαιη εθνοκάθαρση της χώρας τους.

Σχεδόν όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης καταστράφηκε. Σήμερα, είναι μια σύγχρονη πλατεία Ισραηλινών κυβερνητικών και εμπορικών κτιρίων και ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης. Για παράδειγμα, ένα κτίριο 29 ορόφων που στεγάζει κυβερνητικά γραφεία κατασκευάστηκε το 1999 στα ερείπια του Δημαρχείου Seraya, το οποίο χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και κατεδαφίστηκε το 1949.

Η κυριότητα των παλαιστινιακών κτιρίων που επέζησαν από τη Nakba μεταβιβάστηκε στο κράτος βάσει του νόμου περί ιδιοκτησίας των ισραηλινών απόντων.

Αυτό δεν ήταν μοναδικό στη Χάιφα. Όλες οι παλαιστινιακές περιουσίες των οποίων οι ιδιοκτήτες έγιναν πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό, καταλήφθηκαν από το κράτος.

Σύμφωνα με το aljazeera, σε ιστορικές πόλεις όπως η Χάιφα, η Γιάφα και η Άκα, περίπου 70.000 ιστορικά κτίρια κατασχέθηκαν αμέσως μετά το 1948.

Από αυτά τα κτίρια που καταλήφθηκαν το 1948, μόνο 4.800 παραμένουν σήμερα. Όλα αυτά είναι στα χέρια του κράτους. Το υπόλοιπο είτε κατεδαφίστηκε είτε πουλήθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων, εξηγούν στελέχη με γνώση της αγορας. «Στη Γιάφα, απομένουν μόνο περίπου 1.200 κτίρια, 600 στη Χάιφα, 600 στην Άκα και περίπου 350 στη Ναζαρέτ».

Οι Ισραηλινοί ζουν τώρα σε μερικά από τα παλαιστινιακά κτίρια στη Χάιφα, ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε ισραηλινές γκαλερί τέχνης και hipster μπαρ. Κάποιοι φιλοξενούν Παλαιστίνιους.