Οι καλύτερες πόλεις για να ζεις σύμφωνα με τον Economist
Οι καλύτερες πόλεις για να ζεις σύμφωνα με τον Economist

Οι καλύτερες πόλεις για να ζεις σύμφωνα με τον Economist

Η Αθήνα ανέβηκε 19 θέσεις στη σχετική λίστα που εξετάζει πέντε βασικούς τομείς: την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την σταθερότητα και τις υποδομές.
RE+D magazine
24.06.2022

Η φετινή έκδοση της παγκόσμιας κατάταξης βιωσιμότητας του δείκτη EIU’s Global Liveability διαπιστώνει ότι η Βιέννη είναι η πιο εύχρηστη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, με την Κοπεγχάγη, το Κάλγκαρι, τη Ζυρίχη και το Βανκούβερ να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Η αυστριακή πόλη έχει ανακάμψει στην υψηλότερη θέση, όπως και τα χρόνια πριν από την πανδημία δηλαδή το 2018 και το 2019, σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία και στις πέντε μετρήσεις: εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, σταθερότητα και υποδομές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος δείκτης έχει ανακάμψει στο 73,6 (από 100), από 69,1 πριν από ένα χρόνο, καθώς βελτιώνονται οι βαθμολογίες για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. 

Ωστόσο, ο δείκτης παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των 75,9 που αναφέρθηκε λίγο πριν την πανδημία. Οι βαθμολογίες για τις υποδομές παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές, αλλά η σταθερότητα έχει επιδεινωθεί σε πολλές πόλεις, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ το Κίεβο έπρεπε να αποκλειστεί από την κατάταξη, πόλεις στη Ρωσία είδαν την κατάταξή τους να πέφτει απότομα. Η Μόσχα έπεσε κατά 15 θέσεις, ενώ η Αγία Πετρούπολη 13 θέσεις.

Η Μελβούρνη διατήρησε τη θέση της ως μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση, καθώς άλλες πρωτεύουσες της Αυστραλίας έμειναν εκτός του παγκοσμίου top 10.

Η Αθήνα σκαρφάλωσε 19 θέσεις και βρέθηκε στη λίστα με τη μεγαλύτερη άνοδο σε μία χρόνια και πιο συγκεκριμένα στην 73η θέση των πιο βιώσιμων πόλεων του κόσμου. Το Κάλγκαρι του Καναδά μοιράστηκε στην τρίτη θέση, ακολουθούμενο από το Βανκούβερ στην πέμπτη θέση και το Τορόντο στην όγδοη.

Η Οσάκα της Ιαπωνίας και η Μελβούρνη της Αυστραλίας μοιράστηκαν τη 10η θέση. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, ήρθε 19η και οι Βρυξέλλες, στην 24η θέση, ακριβώς πίσω από το Μόντρεαλ του Καναδά.