Οι κυβερνοεπιθέσεις στον βιομηχανικό τομέα σημείωσαν ρεκόρ το β' τρίμηνο 2023
Οι κυβερνοεπιθέσεις στον βιομηχανικό τομέα σημείωσαν ρεκόρ το β' τρίμηνο 2023

Οι κυβερνοεπιθέσεις στον βιομηχανικό τομέα σημείωσαν ρεκόρ το β' τρίμηνο 2023

RE+D magazine
12.10.2023

Διαφόρων ειδών κακόβουλα αντικείμενα εντοπίστηκαν και εμποδίστηκαν στο 34% των υπολογιστών Βιομηχανικών Συστημάτων Ελέγχου (ICS) το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την έκθεση ICS CERT της Kaspersky.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε το υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο απειλών παγκοσμίως από το 2019, με το 26,8% των υπολογιστών ICS να επηρεάζονται. Ένα από τα ευρήματα υπογραμμίζει μια τάση που δείχνει ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν αύξηση των ανιχνεύσεων απειλών στον κυβερνοχώρο.    

Το 1ο εξάμηνο του 2023, οι παραδοσιακά ασφαλέστερες περιοχές γνώρισαν απροσδόκητες αλλαγές. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Ευρώπη, που συνήθως χαρακτηρίζονται από χαμηλότερα επίπεδα απειλών, είδαν αύξηση στις αναλογίες των υπολογιστών ICS που δέχτηκαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. 

Παρά τις αυξήσεις αυτές, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτές οι περιοχές εξακολουθούν να διατηρούν σχετικά χαμηλά ποσοστά απειλών σε σύγκριση με άλλες. Η αύξηση των απειλών μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο μπλοκάρισμα των απαγορευμένων διαδικτυακών πόρων και των κακόβουλων σεναρίων, που συνήθως παραδίδονται μέσω διαδικτύου και email. Επιπλέον, η ανίχνευση spyware παρουσίασε σημαντική αύξηση σε αυτούς τους τομείς. 

Όσον αφορά τα παγκόσμια στοιχεία, τα ποσοστά απειλών διέφεραν σημαντικά ανά περιοχή, με την Αφρική να βιώνει την υψηλότερη επίπτωση στο 40,3%, ενώ η Βόρεια Ευρώπη ανέφερε τη χαμηλότερη στο 14,7%. Συγκεκριμένα, η Αιθιοπία αντιμετώπισε το υψηλότερο ποσοστό απειλών ανά χώρα στο 53,3%, ενώ το Λουξεμβούργο ανέφερε το χαμηλότερο, στο 7,4%.

Ο αυτοματισμός κτιρίων παρέμεινε ο κλάδος που εκτέθηκε περισσότερο σε απειλές στον κυβερνοχώρο, αντιπροσωπεύοντας το 38,5% των υπολογιστών που δέχτηκαν επίθεση. Ωστόσο, οι βιομηχανίες ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου παρουσίασαν αντίθετες τάσεις από το 2021. Η ενέργεια σημείωσε αύξηση 36% στις απειλές, ενώ ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου παρουσίασε μείωση, αντιπροσωπεύοντας το 30,8%.

Επιπλέον, οι τομείς της μηχανικής, της ενσωμάτωσης ICS, των κατασκευών και της ενέργειας παρουσίασαν συνολική αύξηση του ποσοστού των υπολογιστών ICS στους οποίους αποκλείστηκαν κακόβουλα αντικείμενα το 1ο εξάμηνο του 2023.