Οι παρεμβάσεις του Υπ. Υποδομών για την συνέχιση των κατασκευαστικών έργων
Οι παρεμβάσεις του Υπ. Υποδομών για την συνέχιση των κατασκευαστικών έργων

Οι παρεμβάσεις του Υπ. Υποδομών για την συνέχιση των κατασκευαστικών έργων

Πατκέτο μέτρων που απαντούν στις ανάγκες της αγοράς.
RE+D magazine
07.06.2022

Με μια "διπλή παρέμβαση" το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διασφαλίζει την συνέχιση των Δημόσιων Εργων αλλά και την βιωσιμότητα των εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Οπως είπε ο κ. Γιώργος Καραγιάννης Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για θέματα υποδομών στο 76ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) το υπουργείο θεσμοθέτησε την απολογιστική πληρωμή υλικών όπως η άσφαλτος, το PVC και το Πολυαιθυλένιο και ένα πριμ ύψους 5% επί του ανεκτέλεστου αντικειμένου συμβάσεων που θα ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων. 

«Προχωρήσαμε με πολύ γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες στην έκδοση συντελεστών αναθεώρησης για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, για σχεδόν 500 εργασίες που περιελάμβαναν υλικά όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, ο χαλκός, το PVC, το ξύλο, η άσφαλτος, που οι τιμές τους παρουσίαζαν σημαντική απόκλιση συγκριτικά με τις τιμές που επικρατούσαν πριν την περίοδο της πανδημίας» σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Επιπλέον δόθηκε η επιλογή σε αναδόχους έργων που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ,είτε λόγω του ότι έχουν δώσει μεγάλες εκπτώσεις είτε για άλλους λόγους, να επιλέξουν να επιμηκύνουν τον χρόνο εκτέλεσης των έργων τους κατά 6 μήνες.

Τέλος εκδόθηκαν οι συντελεστές αναθεώρησης για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 στους οποίους έχουν προστεθεί σχεδόν 70 επιπλέον συντελεστές για εργασίες που περιλαμβάνουν τσιμεντοειδή.

Οι πρωτοβουλίες έχουν στόχο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και αρρυθμίες στο πρόγραμμα ύψους €13 δις που υλοποιείται "ενισχύοντας την απασχόληση μέσα από τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας στα επόμενα τρία χρόνια και μετατρέποντας το brain drain, των τελευταίων 10 ετών, του τεχνικού δυναμικού της χώρας, σε brain gain".