Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ
Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ

Η ακρίβεια δεν σημαίνει και καλή ποιότητα ζωής, αναφέρει η έκθεση της Mercer.
Ειρήνη Θεοφανίδου
16.08.2023

Η μετεγκατάσταση σε μια άλλη πόλη για όσους επιθυμούν να φύγουν από τις ΗΠΑ, είναι συχνά μια ελκυστική αλλά συγχρόνως "επίπονη", λόγω αυξημένου κόστους, επιλογή.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους ζουν σε ακριβές τοποθεσίες, όπως η Νέα Υόρκη ή το Σαν Φρανσίσκο, όπου το κόστος ζωής παραμένει επίμονα υψηλό. Μάλιστα, η Νέα Υόρκη συνεχίζει να είναι η πιο ακριβή πόλη της Βόρειας Αμερικής, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στον κόσμο.

Σύμφωνα με την κατάταξη Cost of Living 2023 της Mercer, η οποία κατατάσσει 227 πόλεις σε πέντε ηπείρους, συγκρίνοντας το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών σε κάθε τοποθεσία η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο θεωρείται το Χονγκ Κονγκ, που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Εδώ είναι οι 10 πιο ακριβές πόλεις για ομογενείς, εκτός των ΗΠΑ

Χονγκ Κονγκ

Σιγκαπούρη

Ζυρίχη

Γενεύη

Βασιλεία

Βέρνη

Τελ Αβίβ

Κοπεγχάγη

Νασάου

Σαγκάη

Όσο για τις ΗΠΑ, τα στοιχεία διαπιστώνουν ότι το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σε όλες τις αμερικανικές πόλεις που αναλύθηκαν. Στην παγκόσμια κατάταξη, η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην 6η θέση, ακολουθούμενη από το Λος Άντζελες (11η), το Σαν Φρανσίσκο (14η) και τη Χονολουλού (15η). Επιπλέον, το Ντιτρόιτ, το Χιούστον και το Κλίβελαντ σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος ζωής μεταξύ των πόλεων των ΗΠΑ εφέτος.

Η παγκόσμια πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει πέντε ευρωπαϊκές πόλεις και τέσσερις από αυτές βρίσκονται στην Ελβετία, με την πέμπτη να είναι η Κοπεγχάγη. Άλλες πιο ακριβές πόλεις της περιοχής περιλαμβάνουν το Λονδίνο, τη Βιέννη, το Άμστερνταμ, την Πράγα (27 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη από πέρυσι) και το Ελσίνκι.

Οι επόμενες πιο ακριβές πόλεις σε αυτήν την περιοχή είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή το Ντουμπάι (18) και το Άμπου Ντάμπι (43), αμφότερες από τις οποίες έχουν σημειώσει αρκετά σημαντικές αυξήσεις στην κατάταξή τους από πέρυσι. Πόλεις της Σαουδικής Αραβίας όπως το Ριάντ (85) και η Τζέντα (101) έχουν επίσης ανέβει στην παγκόσμια λίστα, κατά 18 και 10 θέσεις αντίστοιχα.

Η ποιότητα ζωής

Αλλά το κόστος ζωής δεν είναι μόνο ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν θέλετε να μετακομίσετε στο εξωτερικό. Ενώ το Χονγκ Κονγκ είναι η πιο ακριβή πόλη στη λίστα, αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Μάλιστα, κατατάσσεται στην 78η θέση σε αυτή την κατηγορία. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες παγκόσμιες πόλεις μπορεί να προσφέρουν  χαμηλότερο κόστος ζωής και, ίσως, υψηλότερη ποιότητα ζωής. Η Βαρκελώνη της Ισπανίας, για παράδειγμα, καταλαμβάνει την 75η θέση για το υψηλότερο κόστος ζωής, αλλά την 47η για την καλύτερη ποιότητα ζωής.