Οι επιχειρήσεις του χώρου δραστηριοποιούνται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κλάδος που -όπως σημειώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού- αποτελεί μια νέα και διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία στη χώρα μας βρίσκεται σε αρχικό στάδιο διαμόρφωσης.
«Ο πολλά υποσχόμενος κλάδος Fintech παρέχει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, τα οποία εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Από την άλλη πλευρά, τα βασικά χαρακτηριστικά των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, ήτοι η χρήση πλατφορμών, δεδομένων και αλγορίθμων, ενδέχεται να διευκολύνουν την υιοθέτηση πρακτικών ικανών να βλάψουν την ευημερία των καταναλωτών και να εμποδίσουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα στο συγκεκριμένο κλάδο», τονίζεται στην έκθεση.
Επιπλέον, σημειώνεται πως είναι σημαντική η ενθάρρυνση των καταναλωτών να προβαίνουν στη χρήση τεχνολογικών μέσων για την πραγματοποίηση των πληρωμών τους. Αυτό μπορεί να ενισχυθεί τόσο μέσω της υιοθέτησης μιας ξεκάθαρης και λιγότερο κατακερματισμένης νομοθεσίας προστασίας του καταναλωτή και μιας αποτελεσματικής θεσμικής προστασίας του καταναλωτή.
Οι προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο του Fintech
Οι προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο του Fintech
Ανάγκη σύστασης ενός φορέα υλοποίησης της ανοικτής τραπεζικής σε συνεργασία με την ΤτΕ.
Share
Copy Link
RE+D magazine
28.12.2022