Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα το 2022 υποχώρησαν σε αξία κατά 28,3%
Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα το 2022 υποχώρησαν σε αξία κατά 28,3%

Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα το 2022 υποχώρησαν σε αξία κατά 28,3%

Στο 3% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας την χρονιά που πέρασε.
RE+D magazine
17.01.2023

Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν σε αξία το 2022 κατά 28,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η πτώση υπογραμμίζει το μέγεθος της ζημίας σε έναν βασικό κλάδο ανάπτυξης για τη χώρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, που έχει ήδη υποστεί αρκετά πλήγματα από τα αυστηρά lockdown κατά της πανδημίας του Covid-19. Οι πωλήσεις κατοικιών σε αξία "φρέναραν" ελαφρά την πτώση του 28,4% σε ετήσια βάση τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν 10% πέρυσι από τα επίπεδα του 2021, σε σύγκριση με 9,8% σε ετήσια βάση για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου. Επίσης, οι νέες κατασκευές από τους κατασκευαστές ακινήτων στη χώρα μειώθηκαν κατά 39,4% το 2022, σε σύγκριση με πτώση 38,9% τους πρώτους 11 μήνες.

Επιβράδυνση της οικονομίας

Την ίδια ώρα οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας ανήλθε στο 3% του ΑΕΠ το 2022· πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει ανακοινωθεί από το Πεκίνο τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς η δραστηριότητα επλήγη από την πανδημία του νέου κορονοϊού και την κρίση του τομέα των ακινήτων. Η κινεζική κυβέρνηση έθετε στόχο η ανάπτυξη να φθάσει το 5,5%, ρυθμό ήδη πολύ κατώτερο από την επίδοση του 2021, όταν το ΑΕΠ του ασιατικού γίγαντα αυξήθηκε κατά 8% και πλέον.

Το τέταρτο τρίμηνο, η ανάπτυξη σταθεροποιήθηκε στο 3,9%, στο ίδιο επίπεδο με αυτήν του τρίτου, ανακοίνωσε η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία. Αν και τα επίσημα δεδομένα αντιμετωπίζονται γενικά με επιφύλαξη, καθώς το ζήτημα έχει εξ ορισμού τεράστια πολιτική σημασία, οι αριθμοί για την πορεία του κινεζικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) μελετώνται προσεκτικά, δοθέντος του βάρους της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας πέρυσι ήταν η χαμηλότερη μετά τη συρρίκνωση που γνώρισε το 1976 (-1,6%) και την επιβράδυνση του 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας (+2,3%).

Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο προέβλεπαν ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (+2,7%). Η οικονομία του ασιατικού γίγαντα επλήγη από την πανδημία και τα αυστηρά μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωσή της, τη λεγόμενη πολιτική «zero COVID», που σχεδόν ολόκληρο το 2022 φρέναραν τη δραστηριότητα και την κατανάλωση.

Η δαπανηρή πολιτική δημόσιας υγείας, που βασιζόταν στην επιβολή lockdowns και μαζικά υποχρεωτικά τεστ για να επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, προκαλούσε συχνά κλεισίματα εργοστασίων και επιχειρήσεων, απαγόρευση των μετακινήσεων και προσκόμματα για τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Εν μέρει εξαιτίας της απόγνωσης του πληθυσμού, η πολιτική αυτή εγκαταλείφθηκε τον Δεκέμβριο. Όμως η οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει, εξαιτίας ιδιως της συνεπακόλουθης έκρηξης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις λιανικής, βασικός δείκτης για τις δαπάνες των νοικοκυριών, υποχώρησαν για τρίτο συναπτό τρίμηνο (-1,8% σε ετήσια βάση), αφού κατακρημνίστηκαν τον Νοέμβριο (-5,9%).

Η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα (+1,3% σε ετήσια βάση), μετά την αύξησή της κατά 2,2% τον Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τον επίσημο δείκτη της ανεργίας, υποχώρησε ελαφρά τον Δεκέμβριο (5,5%) σε σύγκριση με τον Νοέμβριο (5,7%). Ο δείκτης απασχολεί πολύ το Πεκίνο - θέλει να παραμένει χαμηλά για την αποφυγή κοινωνικών εντάσεων.

Ωστόσο δεν δίνει πλήρη εικόνα για τη συγκυρία, καθώς δεν αφορά παρά μόνο τους κατοίκους των κινεζικών πόλεων. Δεν συμπεριλαμβάνει άρα τα εκατομμύρια των εσωτερικών μεταναστών, εργαζόμενων ιδιαίτερα ευάλωτων στις επιβραδύνσεις της οικονομίας.

Η κατάστασή τους επιδεινώθηκε περαιτέρω εξαιτίας της κρίσης των ακινήτων, τομέα που αντιπροσωπεύει μαζί με τις κατασκευές πάνω από το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ και προσφέρει δουλειά σε εργαζόμενους χωρίς ιδιαίτερα τυπικά προσόντα.