Το Ντουμπάι είχε συναλλαγές στην αγορά ακινήτων αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, τις υψηλότερες που καταγράφηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Savills, ενώ σε μια ξεχωριστή έκθεση της εταιρείας CBRE αναφέρται πως οι συνολικοί όγκοι συναλλαγών καταγράφονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Την παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνει και η ίδια η αγορά. Ο μεγιστάνας developer των Εμιράτων Hussain Sajwani -που βρίσκεται στην κορυφή του κλάδου- δήλωσε στο CNBC ότι "το Ντουμπάι τα πάει πολύ καλά. Ο τρόπος που χειρίστηκε την πανδημίατου Covid-19 ήταν βασικός παράγοντας για την άνθηση της αγοράς σήμερα".
Ο Sajwani είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία είναι από καιρό δημοφιλής προορισμός για τα Ρωσικά κεφάλαια και τον τουρισμό, θα επωφεληθούν καθώς οι Ρώσοι στην παρούσα φάση αναζητούν "καταφύγιο" εκεί εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων.
"Είμαι βέβαιος ότι πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να διορθώσουν τα προβλήματά τους, αλλά το Ντουμπάι θα ωφεληθεί τελικά από οποιαδήποτε κρίση", είπε ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να μην ανταποκριθούν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τα Δυτικά Εθνη στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
"Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτές οι κυρώσεις… προκάλεσαν νευρικότητα σε πολλούς ανθρώπους", είπε ο Sajwani. "Εάν κάποιος φέρει χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος εδώ νόμιμα και επαγγελματικά, θα συνεργαστούμε μαζί του".
Κορυφαίοι αγοραστές ακινήτων οι Ρώσοι
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι Ρώσοι ήταν μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών ακινήτων πριν από τον πόλεμο και τις κυρώσεις, οι οποίοι αγόραζαν ακίνητα στο Ντουμπάι και χρησιμοποιούσαν ακόμη και κρυπτονομίσματα ως τρόπο μεταφοράς των χρημάτων τους στο κράτος του Κόλπου. Βέβαια, όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς στο Reuters, η αγορά ακινήτων της χώρας φέρεται να ήταν επίσης και "πόλος έλξης" μαύρου χρήματος αφού οι πλούσιοι που ήθελα να αποφύγουν τις κυρώσεις ή επεδίωξαν να κρύψουν κάπου τα παράνομα κέρδη τους κατάφεραν να διοχετεύσουν στα Εμιράτα εκατομμύρια σε μετρητά. Για το λόγο αυτό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμπεριλήφθηκαν στη «γκρίζα λίστα» μιας υπηρεσίας παρακολούθησης του οικονομικού εγκλήματος νωρίτερα αυτόν τον μήνα λόγω ανησυχιών ότι η χώρα του Κόλπου δεν αναχαιτίζει επαρκώς τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες.
Οι ανησυχίες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές ώθησαν την "Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης" (Financial Action Task Force), η οποία συστάθηκε από 7 οικονομίες, να βάλει τα ΗΑΕ σε λίστα παρακολούθησης μαζί με την Τουρκία, την Ιορδανία, το Πακιστάν και άλλους.