Οι ταμειακές ροές των Κινέζων developers έχουν υποχωρήσει πάνω από 20%
Οι ταμειακές ροές των Κινέζων developers έχουν υποχωρήσει πάνω από 20%

Οι ταμειακές ροές των Κινέζων developers έχουν υποχωρήσει πάνω από 20%

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας Oxford Economics.
Ειρήνη Θεοφανίδου
18.08.2022

Οι ταμειακές ροές των Κινεζικών εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων -σημάδι της ικανότητας των εταιρειών να παραμείνουν στη ζωή- συρρικνώθηκαν εφέτος μετά από σταθερή ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Oxford Economics.

Οι ταμειακές ροές των developers έως τον Ιούλιο μειώνονται κατά 24% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ανάλυση του επικεφαλής οικονομολόγου της εταιρείας, Tommy Wu.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία αυτή είναι μια απότομη επιβράδυνση από την ανάπτυξη σχεδόν κάθε χρόνο που παρουσίαζε από το 2009. Η συνολική χρηματοδότηση τον Ιούλιο ήταν 15,22 τρισεκατομμύρια γιουάν (2,27 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσια βάση, έναντι 20,11 τρισεκατομμυρίων γιουάν το 2021.

Η πτώση έρχεται καθώς η ζήτηση πιστώσεων στην Κίνα έχασε τις προσδοκίες τον Ιούλιο και οι αγώνες των κατασκευαστών ακινήτων συνεχίζονται. Πριν από περίπου δύο χρόνια, το Πεκίνο άρχισε να καταπολεμά την υψηλή εξάρτηση των developers σε χρέος με σκοπό την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η Evergrande χρεοκοπούσε στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ άλλοι developers όπως η Shimao έχουν επίσης χρεοκοπήσει, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να έχουν πιο υγιείς ισολογισμούς. 

Ενώ οι επενδυτές είναι προσεκτικοί στις κινεζικές εταιρείες ακινήτων, οι developers αντιμετωπίζουν τώρα τον κίνδυνο να χάσουν μια άλλη σημαντική πηγή ταμειακών ροών: τις προκρατήσεις αγοραστών οικιστικών ακινήτων.

Τα σπίτια πωλούνται συνήθως πριν από την ολοκλήρωσή τους στην Κίνα. Αλλά από τα τέλη Ιουνίου, ορισμένοι αγοραστές κατοικιών διαμαρτυρήθηκαν για καθυστερήσεις στην κατασκευή σταματώντας τις πληρωμές στεγαστικών δανείων. «Η ουσία του προβλήματος είναι ότι οι κατασκευαστές ακινήτων έχουν ανεπαρκείς ταμειακές ροές για να συνεχίσουν τα έργα», δήλωσε ο οικονομολόγος Tommy  Wu σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα. «Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη των αγοραστών προς τους developers κάτι που θα βοηθήσει στη στήριξη των πωλήσεων κατοικιών και, με τη σειρά του, θα βελτιώσει την οικονομική υγεία των προγραμματιστών».