Οι τεχνολογικές εξελίξεις που έφεραν τα πάνω κάτω στις κατασκευές
Οι τεχνολογικές εξελίξεις που έφεραν τα πάνω κάτω στις κατασκευές

Οι τεχνολογικές εξελίξεις που έφεραν τα πάνω κάτω στις κατασκευές

Αισθητήρες, συστήματα GIS και ισχυρά ασύρματα δίκτυα ωθούν την αλλαγή.
Βάλια Πολίτη
16.01.2024

Σημαντικές εξελίξεις έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία στην τεχνολογία, με σημαντικό αντίκτυπο στα πεδία της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και της κατασκευής (AEC). Οι αισθητήρες, η λήψη εικόνας, οι συνεχόμενες ασύρματες συνδέσεις δικτύου, η προηγμένη απεικόνιση 3D, η τεχνολογία γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) και η μοντελοποίηση πληροφοριών για την οικοδόμηση (BIM), έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των επαγγελματιών της βιομηχανίας των ακινήτων.

Οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν αλλάξει μόνο τον τρόπο λειτουργίας των επαγγελματιών στη βιομηχανία, αλλά έχουν επιπλέον ενισχύσει την ικανότητά τους να καθορίζουν τις ανάγκες  με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Το αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη μιας νέας γενιάς κατασκευών, που λειτουργεί αποτελεσματικότερα και βιώσιμα.

Αισθητήρες

Η ευρεία χρήση των αισθητήρων χαμηλού κόστους και των συσκευών Internet of Things (IoT) έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της έξυπνης κατασκευής. Αυτές οι συσκευές συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε διάφορες παραμέτρους, όπως δομικές συνθήκες, θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα αέρα και κίνηση των ενοίκων. Η διαθεσιμότητα αυτών των αισθητήρων επέτρεψε μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα παραγωγής, κατά τη διάρκεια τόσο της κατασκευαστικής, όσο και της λειτουργικής φάσης των κτιρίων.

Λήψη εικόνων: 

Προσιτές κάμερες υψηλής ποιότητας, σε συνδυασμό με drones, αεροπλάνα και δορυφόρους, έχουν φέρει την επανάσταση στην έξυπνη υποδομή. Αυτές οι κάμερες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση της ασφάλειας των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κατασκευής και βοηθούν στην ανίχνευση ατυχημάτων και στη βελτίωση της ασφάλειας σε έξυπνα εργοτάξια, έξυπνα κτίρια και έξυπνες πόλεις. Οι εικόνες, σε συνδυασμό με αισθητήρες και μοντέλα, παρέχουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση του περιβάλλοντος, οδηγώντας σε καλύτερη λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων.

Ασύρματη επικοινωνία: 

H υποδομή του μονίμως διαθέσιμου ασύρματου διαδικτύου, που οδηγείται από την τεχνολογία 4G και 5G, διευκολύνει τη μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από αισθητήρες, συσκευές IoT και κάμερες, σε συστήματα κεντρικού ελέγχου που βασίζονται στο GIS. Αυτή η συνεχής συνδεσιμότητα επέτρεψε τη λήψη και την αυτοματοποίηση αποφάσεων, με γνώμονα τα δεδομένα που συλλέγονται από το σύνολο της υποδομής.

Προηγμένες απεικονίσεις 2D και 3D: 

Η ανάπτυξη προηγμένων παραμετρικών λειτουργιών 2D και 3D σε εργαλεία σχεδιασμού και μοντελοποίησης, έχει επιταχύνει την πρόοδο της έξυπνης υποδομής. Αυτά τα εργαλεία δημιουργούν αποτελεσματικά λεπτομερείς αναπαραστάσεις υποδομής, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να αξιολογούν τη βιωσιμότητα του έργου και να εντοπίζουν πιθανά ζητήματα πριν από την κατασκευή. Η ενσωμάτωση των δεδομένων IoT και αισθητήρων σε αυτά τα μοντέλα επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, την πρόβλεψη συντήρησης και τις προσομοιώσεις βελτιστοποίησης της υποδομής.

BIM -μοντέλα, μοντελοποίηση και διαχείριση

Η μοντελοποίηση πληροφοριών κτιρίων (BIM) συνδυάζει γεωμετρικές ιδιότητες δεδομένων και σχεδιασμού, για τη δημιουργία 3D μοντέλων κτιρίων, οδών, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και άλλων έργων υποδομής. Παρέχει στα ενδιαφερόμενα μέρη ένα γεωμετρικά ακριβές πλαίσιο για τη συνεργασία και την ενσωμάτωση των συσκευών και των αισθητήρων του IoT. Τα πλούσια δεδομένα που παρέχονται από μοντέλα BIM επιτρέπουν λεπτομερή παρακολούθηση, προγνωστική συντήρηση και δημιουργία ασφαλέστερων, πιο βιώσιμων και ανθεκτικών υποδομών. Όταν συνδυάζονται με το GIS, μπορούν να δημιουργήσουν έναν πίνακα ελέγχου που είναι ευαίσθητο στο περιβάλλον, σε πραγματικό χρόνο.BIM -μοντέλα, μοντελοποίηση και διαχείριση: Η μοντελοποίηση πληροφοριών κτιρίων (BIM) συνδυάζει γεωμετρικές ιδιότητες δεδομένων και σχεδιασμού, για τη δημιουργία 3D μοντέλων κτιρίων, οδών, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και άλλων έργων υποδομής. Παρέχει στα ενδιαφερόμενα μέρη ένα γεωμετρικά ακριβές πλαίσιο για τη συνεργασία και την ενσωμάτωση των συσκευών και των αισθητήρων του IoT. Τα πλούσια δεδομένα που παρέχονται από μοντέλα BIM επιτρέπουν λεπτομερή παρακολούθηση, προγνωστική συντήρηση και δημιουργία ασφαλέστερων, πιο βιώσιμων και ανθεκτικών υποδομών. Όταν συνδυάζονται με το GIS, μπορούν να δημιουργήσουν έναν πίνακα ελέγχου που είναι ευαίσθητο στο περιβάλλον, σε πραγματικό χρόνο.

Λήψη και χαρτογράφηση της πραγματικότητας: 

Οι τεχνολογίες απαθανάτισης της πραγματικότητας, όπως η σάρωση με λέιζερ και η φωτογραμμετρία, έχουν αλλάξει τη συλλογή δεδομένων υποδομής, εξασφαλίζοντας την απαράμιλλη ακρίβεια. Όταν αυτές οι τεχνολογίες συνδυαστούν με συστήματα GIS, παρέχουν ακριβή δεδομένα για τις ροές εργασιών κατασκευής, αναδιαμόρφωσης και διαχείρισης εγκαταστάσεων. Η στενή αντιστοίχιση μεταξύ των σωστών παραστάσεων και του πραγματικού περιβάλλοντος, βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων σε όλο τον κύκλο ζωής της εγκατάστασης.

GIS και Intelligence Location: 

Ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο αποτελεί το GIS, το οποίο λειτουργεί ως συσσωρευτής συστημάτων, δεδομένων και επεξεργασίας σε έξυπνα έργα υποδομής. Βοηθά τις ομάδες έργων να επιλέξουν και να αξιολογήσουν τοποθεσίες με βάση τη γεωγραφία, τους πόρους και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Με την ενσωμάτωση όλων των προαναφερθέντων τεχνολογιών, η γεωγραφική ανάλυση σε πραγματικό χρόνο μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εργοτάξια, βελτιστοποιώντας τις εργασίες για την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και τη διαχείριση των πόρων. Η τεχνολογία GIS διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση της κατασκευής σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στους διαχειριστές έργων να εντοπίζουν και να διορθώνουν τις αποκλίσεις του σχεδίου, να εξορθολογίσουν τη λήψη αποφάσεων και να εξοικονομήσουν χρόνο και πόρους. Επιπλέον, βοηθά στη δημιουργία ψηφιακών διδύμων, για την αποτελεσματική διαχείριση εγκαταστάσεων, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα και αποδεικνύοντας τη σημασία της τεχνολογίας για τις έξυπνες υποδομές.

Οι προαναφερθείσες τεχνολογίες έχουν δώσει τους επαγγελματίες τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες κατασκευής, να βελτιώσουν την ασφάλεια και να δημιουργήσουν έναν πιο αποτελεσματικό κατασκευασμένο κλάδο. Αν αναλογιστούμε επιπλέον τη μείωση του κόστους, τα οφέλη για το περιβάλλον και τη βελτίωση που μπορούν να προσφέρουν στην ποιότητα ζωής των χρηστών του δομημένου περιβάλλοντος, η χρήση της τεχνολογίας ξεπερνά τη διευκόλυνση της κατασκευαστικής διαδικασίας και εξελίσσεται σε μια ουσιαστική, ορθολογική επιλογή.