Οίκος ευγηρίας κερδίζει το κορυφαίο βραβείο αρχιτεκτονικής
Οίκος ευγηρίας κερδίζει το κορυφαίο βραβείο αρχιτεκτονικής

Οίκος ευγηρίας κερδίζει το κορυφαίο βραβείο αρχιτεκτονικής

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
26.10.2023

Το John Morden Centre, μια μονάδα ημερήσιας φροντίδας συνταξιούχων στο Λονδίνο, κέρδισε το βραβείο Stirling για το 2023 το σημαντικότερο βραβείο αρχιτεκτονικής του Ηνωμένου Βασιλείου του Royal Institute of British Architects (RIBA).

Στους υπόλοιπους φιναλίστ άλλα πέντε κτίρια η επιλογή των οποίων έγινε καθώς όλα αντιμετώπισαν  ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα, όπως οι αυξανόμενες ανισότητες πλούτου και οι ελλείψεις κατοικιών:

A House for Artists, Barking (Apparata Architects)

 Central Somers Town Community Facilities and Housing, Camden (Adam Khan Architects)

Lavender Hill Courtyard Housing, Clapham (αρχιτέκτονες Sergison Bates)

Courtauld Connects - The Courtauld Institute of Art (Witherford Watson Mann Architects)

Πανεπιστήμιο του Warwick - Σχολή Τεχνών (Feilden Clegg Bradley Studios)


Το Κέντρο Τζον Μόρντεν αποτελεί επέκταση συγκροτήματος υποστηριζόμενης κατοικίας για ηλικιωμένους, ηλικίας 300 ετών, που ονομάζεται Morden College.

Συμπληρώνει τα υπάρχοντα ιστορικά κτίρια που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. 

Το κέντρο αποτελείται από μια σειρά κτιρίων με χαρακτηριστικές όψεις από κόκκινα τούβλα που στεγάζουν χώρους φροντίδας και κοινωνικούς χώρους, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μιας κεντρικής ξύλινης περιμετρικής στοάς.

Προσφέρει στους κατοίκους ποικίλες εγκαταστάσεις, όπως αίθουσα τέχνης, κομμωτήριο, nail bar και χώρο εκδηλώσεων με στόχο την ενθάρρυνση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Αυτό με τη σειρά του υποστηρίζει υγιέστερη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού για την κάλυψη των διαφορετικών αναγκών και ικανοτήτων των ηλικιωμένων κατοίκων περιλαμβάνουν κρυφές ξύλινες κουπαστές και ενσωματωμένα καθίσματα κατά μήκος των διαδρόμων. Τα μοτίβα υψηλής αντίθεσης στις άκρες των ορόφων προσφέρουν σε  όσους ζουν με άνοια έναν οπτικό τρόπο πλοήγησης στο κτίριο.

Το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) απονείμει το βραβείο για τα καλύτερα νέα κτίρια του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1996. Τα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνουν το σχεδιαστικό όραμα, την καινοτομία και την πρωτοτυπία, καθώς και τη προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα.

Πήρε το όνομά του από τον αρχιτέκτονα Τζέιμς Στέρλινγκ, και απονέμεται στους «αρχιτέκτονες του κτιρίου που συνέβαλε τα μέγιστα στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής τον περασμένο χρόνο». 

Οι αρχιτέκτονες πρέπει να είναι μέλη της RIBA. 

Μέχρι το 2014, το κτίριο θα μπορούσε να ήταν οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από το 2015 οι εγγραφές έπρεπε να είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στο παρελθόν, το βραβείο περιελάμβανε ένα έπαθλο 20.000 λιρών, αλλά πλέον δεν φέρει χρηματικό έπαθλο.