Ολοκληρώνεται ο πύργος κατοικιών του Χέλμουτ Τζαν στο Σικάγο
Ολοκληρώνεται ο πύργος κατοικιών του Χέλμουτ Τζαν στο Σικάγο

Ολοκληρώνεται ο πύργος κατοικιών του Χέλμουτ Τζαν στο Σικάγο

Το έργο του αείμνηστου αρχιτέκτονα είναι ύψους 240 μέτρων και περιλαμβάνει 73 ορόφους με διαμερίσματα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
22.08.2023

Ένας οικιστικός ουρανοξύστης που σχεδιάστηκε από τον αείμνηστο γερμανο-αμερικανό αρχιτέκτονα Χέλμουτ Τζαν ολοκληρώθηκε στο South Loop του Σικάγο.

Ο ουρανοξύστης βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της λεωφόρου Μίσιγκαν στην πόλη και έφτασε στο τελικό του ύψος των 788 ποδιών (240 μέτρα) μετά την έναρξη της κατασκευής το 2019. Βρίσκεται στη δυτική άκρη του Grant Park. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό στούντιο Jahn, η κατασκευή από σκυρόδεμα του 73 ορόφων ουρανοξύστη έχει ολοκληρωθεί και οι εργασίες στη γυάλινη πρόσοψη θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Το αρχικό σχέδιο για τον ουρανοξύστη είχε τον πύργο σε ύψος 832 πόδια (254 μέτρα), αλλά οι περιορισμοί στην περιοχή ανάγκασαν τους developers, Time Equities, Inc, JK Equities και Oak Capitals, να μειώσουν το ύψος. Για να υποστηρίξει το ύψος του πύργου, η κατασκευαστική εταιρεία McHugh Construction του Σικάγο χρειάστηκε να οδηγήσει τα κιβώτια 87 πόδια (26 μέτρα) κάτω από το έδαφος για να φτάσει στο βράχο.

1000m1.jpg

Ο ουρανοξύστης θα παραδώσει 738 διαμερίσματα καθώς και παρατηρητήριο στον τελευταίο όροφο με θέα στον ορίζοντα του Σικάγο και τη λίμνη Μίσιγκαν. Σύμφωνα με τις εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων, θα είναι το ψηλότερο παρατηρητήριο στην πόλη. Η σχεδιάστρια Kara Mann με έδρα το Σικάγο πρόκειται επί του παρόντος να σχεδιάσει τους εσωτερικούς χώρους τόσο των διαμερισμάτων όσο και για 80.000 τετραγωνικά πόδια (7.432 τετραγωνικά μέτρα) εσωτερικών και εξωτερικών χώρων ανέσεων που βρίσκονται σε όλο το κτίριο.