Οριακή άνοδος στις τιμές κατοικιών στο Ην. Βασίλειο
Οριακή άνοδος στις τιμές κατοικιών στο Ην. Βασίλειο

Οριακή άνοδος στις τιμές κατοικιών στο Ην. Βασίλειο

Η Halifax εξακολουθεί να αναμένει ότι οι τιμές των ακινήτων θα «αυξηθούν μέτρια κατά τη διάρκεια του 2024».
RE+D magazine
08.05.2024

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις αυξήθηκαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Halifax, προσθέτοντας στοιχεία για μια αγορά ακινήτων που αντιμετωπίζει προβλήματα από την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν μόλις 0,1% μετά από πτώση 0,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία με το μέσο κόστος ενός σπιτιού στις 288.949 £ (362.330 $), το οποίο ήταν 1,1% υψηλότερο από πέρυσι.

Τα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας μια εβδομάδα μετά αφότου η Nationwide Building Society ανέφερε μια δεύτερη μηνιαία πτώση στις τιμές. Μαζί, προτείνουν ότι οι επίδοξοι αγοραστές αισθάνονται την πίεση από τα ακριβότερα στεγαστικά δάνεια, καθώς οι επενδυτές περιορίζουν τα στοιχήματα για το πόσο θα μειώσει η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια.

«Αυτό αντικατοπτρίζει μια αγορά κατοικίας που κινείται σε μια εποχή υψηλότερων επιτοκίων», δήλωσε η Amanda Bryden, επικεφαλής των στεγαστικών δανείων στη Halifax. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι περιορισμοί σε προσιτές τιμές εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόκληση, τόσο για τους νέους αγοραστές όσο και για εκείνους που πραγματοποιούν συμφωνίες ορισμένου χρόνου».

Η Halifax εξακολουθεί να αναμένει ότι οι τιμές των ακινήτων θα «αυξηθούν μέτρια κατά τη διάρκεια του 2024» και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα αρχίσουν να υποχωρούν ξανά, εάν τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια περικοπής των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα (BOE).